Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Zene Rovat logó

Igazi üdítő a tikkasztó nyárban

  • leading: Lanu - Her 12 Faces (2011)
  • szerző: Szöveg: Horváth Annamari
Megjelenés dátuma: 2011. június 08. szerda

Aki esetleg követi a facebook-os posztjaimat, annak nem ismeretlen Lanu neve, hiszen amint megjelent új albuma, azonnal bedobtam a közösbe. Úgy gondoltam, az új-zélandi születésű, melbourne-i dalszerző-producer, Lance Ferguson szólólemeze megérdemel egy külön cikket is, nem bízom a véletlenre, hogy megismerjétek. Új anyaga igazi üdítőnek számít ebben a tikkasztó nyárban, olyan, mint egy jeges ital, ami ellazít és nyugalmat ad, mint egy nyári zápor, ami friss, illatos levegőt hagy maga után.

A funk és soul kedvelők már korábban is találkozhattak Ferguson-nal, a The Bamboos élén, amit sokan a műfaj egyik legígéretesebb formációjaként tartanak számon, sőt még a kritikusok is az elismerés hangján nyilatkoznak velük kapcsolatban.

 

 

Egy többtagú zenekar azonban nem mindig szolgál ideális terepként, ha valaki olyan kísérletező kedvvel van megáldva, mint a mi Lance-ünk ezért ő is szólóban kalandozik, ha elhagyja a funk-soul biztonságos világát egy kis időre. Első albuma a 2007-es „This Is My Home” már elmozdulást jelentett a The Bamboos-os gyökerektől, a korongon a finom, jazzes dallamok domináltak, idei albumán a „Her 12 Faces”-en pedig már megint egészen új, ellenállhatatlan hangzással rukkol elő. Az olykor Dj-ként is fellépő Lanu-nak van gyakorlata a „kavarásban” és ezzel szóló munkáiban sem hagy fel. Felrázza a különböző stílusokat, össze-vissza keveri-kutyulja, ledönti az ismert határokat, míg a végén olyan eredmény nem születik, mint a 12 dalos új anyag. Van itt minden, indie, dream pop, lounge, elektronika és ezek ötletes, innovatív variációi.

 

Említést kell, hogy tegyek az album sikerének egyik zálogáról, a bájos Megan Washingtonról, akivel Ferguson már a The Bamboosban is dolgozott, amikor a Kings of Leon, King of Rodeo cover-jét vették fel. Ms. Washington Ausztrália legnagyobb és legfénylőbb pop csillaga, aki már első lemezével, az „I Believe You, Liar”-rel elnyerte a Grammy-nek megfelelő ausztrál ARIA díjat 2010-ben. Törékeny, eminens külseje megtévesztő, csintalan, játékos természete inkább az “alamuszi macska nagyot ugrik” örökbecsű igazságát juttatja eszünkbe.

 

 

Öt dal jutott Megan-nek az albumon, köztük az egyik legszerethetőbb a „Beautiful Trash”, aminek vicces animációs videója angyalian naiv módon számol be az első találkozások sete-suta izgalmáról, a néz-nem néz, menjek-ne menjek ismert körforgásáról, amit akár a hétvégén ki is próbálhatunk. És ha netán nem a szüleink álmaiban szereplő ideális férj/feleség jelöltbe botlunk és megszólal a vészcsengő „ You look like trouble, You look like beautiful trash”, csak remélhetjük, hogy –akár a klipben- mi is kifogtunk egy kivételes példányt és boldogan autókázhatunk el a figyelő szemek elől.

Másik nagy kedvencem a vonósokkal indító „Hold Me Down”, ami, amíg nem figyelünk a szövegre, szentimentális, délutáni kis szerelmes dalocskának tűnik, de ha jobban fülelünk, rájövünk, hogy itt valakit egész komoly kritika ér, jelesül: „I don’t have the time to chase you, I don’t have the time to waste.” Mindjárt, más.

De a slágergyanús dalok mellett akad itt akusztikus finomság (The Roosevelt Blues), hawai-i idillt megidéző instrumentális darab (The Coral Route) és francia nyelvű Roxy Music feldolgozás is (More Than This).

A „Her 12 Faces” könnyedén, elegánsan mutatja meg újabb és újabb arcát, egyre többet árul el magáról és mi fokozódó kíváncsisággal várjuk, hogy mi jöhet még ezek után.

 

 

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: Szemezgető »