Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Képző rovat logó

„Nagy Magyarok” a divat világában!

  • leading: Elmentek itthonról, talán sokan nem is tudják, hogy mind magyarok
  • szerző: Szöveg: Cselényi Eszter
Megjelenés dátuma: 2011. július 27. szerda

Mindig beszélünk róla, hogy mennyi magyar zseni volt a háború környékén, büszkék vagyunk rájuk, és néha egy-két olyan személy neve is felmerül, akikről ezt nem is mindenki tudta.

Steven Arpad: a platform és az őrült cipők dédapja

Nagyon kevés ember ismeri, de akik a cipőtervezésben nagy névnek számítanak, mind említést tesznek róla.


A Metropoliatan Múzeum nemrégiben kiállította cipőit, melyek abban az időben talán jelmezszerűnek tűntek, de ma senki nem lepődne meg, ha a kifutókon vagy valamelyik mai magazin lapjain megpillantanánk őket.

Cipőit a 30-as években Amerikában tervező Árpád a Balenciaga-tól is kapott megrendeléseket, bár ezeket a kreációkat nem az ő neve, hanem a márkanév alatt vezették be, talán ezért is lehet, hogy olyan kevesen ismerik őt.

Gyakran az építészetből merített inspirációt, melyet leginkább az óriás platform részekbe épített bele.

 

Estee Lauder Amerika egyik leggazdagabb önmegvalósító asszonya

Egy nő, aki a kozmetikai birodalmát minden nő álmára építette: arra, hogy szépnek érezzük magunkat


Josephine Esther Mentzer, magyar emigránsok lánya volt, New York-ban született. Patikus nagybátyja üzletében segédkezett pályája elején, és ezen évek alatt fejlesztette ki krémeit.

1948-ban, meggyőzte a Sacks Fifth Avenue-t, hogy adjanak neki saját pultot. Sajátos üzletpolitikája ugyanolyan sikeresnek bizonyult, mint termékei. 40 év eltelte után is ott volt minden új termék bemutatásánál.

Híres barátainak és ügyfeleinek termékmintákat ajándékozott, amit a táskájukba tudtak tartani. Olyan emberek kezében szerette volna látni márkáját, akikről mindenki tudta, hogy csak a „legjobbat” veszik meg.

Imádott hatalmas vacsorákat adni lakásában, ahol 30 embert le tudott ültetni anélkül, hogy egy vendéglapot ki kellett volna nyitni az asztalból.

Az Estee Lauder személyes okok miatt is, az elsők között jött be Magyarországra 89-ben, és számos adomány fűződik a nevéhez.

 

Etienne Aigner AG

A patkóval fémjelzett termékek a világon mindenhol a minőségi bőr kiegészítőket jelképezik.

A márka kombinálja a kézzel készített minőséget és az olasz divatból merített inspirációt. A céget a magyar származású tervezőről nevezték el, aki az 50-es években vált ismertté magas minőségű bőr termékeivel.

Etienne Aigner 1904-ben született és Budapesten nőtt fel. Itt kezdte el kitanulni a könyvkötészet mesterségét, majd Párizsba költözött és tovább dolgozott könyvkötőként a II. Világháborúig.

A német megszállás alatt a hegyekbe menekült, aztán visszatért Párizsba, de szakmájával szakított és a divatnak kezdett el élni. Jó bőrmegmunkáló technikáját alkalmazva bőr öveket és táskákat kezdett el gyártani, többek között a Diornak és a Lanvinnek.

Később New Yorkba, testvéreihez költözött az 50-es években, ahol már a saját neve alatt gyártotta a kiegészítőket, ekkor született meg a Brand.

 

{likeit}

.

.