Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Képző rovat logó

Őrült hangszerek sorozat - theremin

  • leading: Leon Theremin futurisztikus hagszer-design-ja
  • szerző: Szöveg: Timár Andrea
Megjelenés dátuma: 2011. július 27. szerda

Nemrég voltam egy elég középszerű kiállításon, amin az orosz hangművészet úttörőit mutatták be, az 1900-as évek elejéről. Furcsa, de elsősorban nem is zenészekről, hanem feltalálókról, újítókról, mérnökökről volt szólt. S ha a kiállítás maga nem is volt túl színvonalas, a felvonultatott emberek kreativitása, bátorsága, találékonysága megindított és lenyűgözött. Közülük is a legkiemelkedőbb, Leon Theremin, orosz fizikus, zenész, mérnök (és kém). Karizmatikus figura.

Az általa 1919-ben feltalált hangszert nehéz leírni, mert egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy hangszer. Leegyszerűsítve egy, két antennából álló szerkezet. Az erősítő miatt, mondjuk azokban az időkben nehéz lehetett felvinni magunkkal a villamosra, de a mai példányok már hordozható méretűek. A lényeg azonban, hogy nemcsak hogy nem úgy néz ki, mint egy hangszer, de nem is úgy kell játszani rajta! Mert hogy nem kell hozzáérni. A hangok, pusztán az előadó kezének mozgásától, gesztusaitól keletkeznek. A wikipédián megtalálhatjuk a jelenség korrekt fizikai magyarázatát, (az oszcillátor, az antenna, a frekvencia és az interferencia), én annyit értek, hogy az egésznek az elektromágneses térhez van köze.

Miközben a zenész a kezeit mozgatja a két antenna körül, az egyikkel a hang frekvenciáját (magasságát), a másikkal amplitúdóját (a hangerőt) szabályozza. Csodálatos, hogy ezek a mozdulatok mennyire aprók és finomak. Maga az előadó is fenségessé válik játék közben.

Így játszik maga Theremin, 1920-ban:

 

És így játsszák rajta ma, Gnarls Barkley, Crazy. Számát:

 

A kiállításon nyílt alkalom kipróbálni a hangszert, és mondhatom, egyáltalán nem magától értetődő, hogy csak mozgatjuk kicsit a kezünket, és akkor abból zene lesz.

Theremint egyébként 1927-ben, az orosz titkosszolgálat küldte a hangszerrel propagandakörútra, Európa legnagyobb operaházaiba és koncerttermeibe. Majd meghívást kapott Clara Rockmore hegedűművésznőtől New Yorkba. Így vált néhány héten belül amerikai sztárrá. Évekig élt is ott, de Lavinia Williams afro-amerikai táncosnővel kötött házasságát a KGB botrányosnak találta, s mivel a professzor nem volt hajlandó elválni, 1937-ben a titkosszolgálat elrabolta és hazavitte. Moszkvában bíróság elé állították, és szibériai kényszermunkára ítélték. Tizenhárom év után, egy speciális, tudósok számára épített moszkvai börtönbe, majd házi őrizetbe került. 94 éves korában térhetett vissza New Yorkba, ahol újra találkozott Clarával, aki még mindig a régi (antik) hangszeren játszott, mert szerinte az újaknak nincs annyira szép hangzásuk. Theremin, a Radio City Music Hallban adott közös koncertjük után egy nappal halt meg.

Kalandos, hihetetlen fordulatokkal teli életét 1995-ben megfilmesítették.


Carlaval a húszas- és a kilencvenes éveiben.

 

{likeit}

.

.