Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Gimi, nem csak tiniknek

  • leading: Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi
  • szerző: Szöveg: Dobos Ágnes
Megjelenés dátuma: 2011. július 27. szerda

Végre egy magyar sikersorozat! A Harry Potter-láz és a Twilight-mánia után itt van a Szent Johanna Gimi - őrület. Aki BKV-val jár, vagy van kamasz lánya, az már biztos látta a könyv jellegzetes borítóját és valószínű, hogy valamilyen szinten már ismerős számára a tinik új kedvence. Akinek nem, annak nagyon ajánlom!

Az első kötetet Dóri lányom unszolására vettem kézbe, de Leiner Laura napló-regénye szinte az első oldaltól magával ragadott, mondhatnám, hogy függő lettem... Nincsenek varázslók, sem vámpírok, semmilyen fantasztikus lény nem szerepel, mégis izgalmas, fordulatos a történet, tele bájjal, humorral.

A főszereplő, Reni nem csak új környékre költözik, de iskolaváltás előtt is áll, most kezdi a gimnáziumot. Mindennapjairól naplót vezet, ezen keresztül ismerhetjük meg osztálytársait, barátait, és új iskoláját, a Szent Johanna Gimit. Amolyan Való Világ-élmény, de ízléses formában. Végigkísérhetjük beilleszkedését az új környezetbe, új barátai a mi barátaink is, végigizgulhatjuk vele az első szerelem hullámvasút-élményét, szüleiben kicsit magunkra ismerhetünk, naplójában leírt gondolatain keresztül talán jobban megértjük saját kamasz csemetéink hangulatingadozásait is. És bár főhősünk lány, biztos vagyok benne, hogy fiúk is érdekesnek találják a sztorit, hiszen végre kicsit beleláthatnak a lányok agyába.
Határozott bónusz, hogy mivel Reni rengeteget olvas, áttételesen sok klasszikus irodalmi műhez is kedvet kaphat az olvasó - ne lepődjünk meg tehát, ha gyermekünk hirtelen Dickenst vagy Jane Austent kezd olvasni, vagy netán a Moby Dicket, esetleg az Állatfarmot követeli rajtunk.


Ő nem a főszereplő, hanem az írónő

A sorozat több kötetből áll, minden kötet egy félévet ölel fel; ez idáig a 10. osztályt jártuk ki, és türelmetlenül várjuk, hogy induljon a következő félév, vagyis megjelenjen az 5. kötet. Erre majd csak augusztusban kerül sor - épp ezért szokatlan módon sok tinédzser már most számolja a napokat a  nyári szünet végéig, amikor is végre tovább követheti Reni és barátai történetét.

http://www.szentjohannagimi.hu/

 

{likeit}

.

.