Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Egy zseni remekműve

  • leading: Kurt Vonnegut: Virágvasárnap
  • szerző: Szöveg: Temesvári Csilla
Megjelenés dátuma: 2011. július 27. szerdaTudtommal a híres amerikai író, Kurt Vonnegut az egyetlen, aki fenekének legkényesebb és egyben legérzékenyebb részét beillesztette saját aláírásába, mely így néz ki.

És bizonyítékul itt van maga az aláírás is. És valóban, a név alatt ott ólálkodik a csillag alakú rajzocska.

Kurt Vonnegut Virágvasárnap című könyvéből derült ki mindez számomra. Mint írja: „Képtelen vagyok elhinni, hogy Viktória királynő akárcsak egyetlen pillanatra is őszintén nekikeseredett volna, ha megmutattam volna neki a segglyukról készített ábrámat. Az ábra a „Bajnokok reggelije” című regényem számára készült… A saját segglyukamat beépítettem az aláírásomba is…”

Nyilván ez a pár sor azoknak csupán trágárság, akik nem ismerik az írót, vagy nem kedvelik. De akik rajonganak érte és bírják a humorát, pontosan tudják, hogy miről is van szó. Vagyis arról, ami minden Vonnegut regényben, írásban benne van: „ Avégből születtünk a világra, hogy ökörködjünk. Nehogy elhiggyék az ellenkezőjét!”

A Virágvasárnap című könyv nem regény, és nem is novelláskötet. Az író itt -ott megjelent írásait gyűjti össze, előadásainak szövegeit, vagy csak olyan szösszeneteket, amelyek kimaradtak egy- egy regényből, vagy nem értek annyit, hogy külön kötetben közöljék le őket.
Amint maga Vonnegut kategorizálja, nem csak kollázs ez, hanem blivit, aminek jelentése: „Két kiló szar egykilós tasakban”. Vagyis van ebben minden, családfakutatástól, valláson át a politikáig, és Mark Twainig.

A Virágvasárnapot nem feltétlenül ajánlom azoknak, akiknek ez lenne az első találkozásuk az íróval. Vagy mondjuk, akik eddig csak A Titán szirénjeit olvasták tőle.
Azok viszont imádni fogják, akik odavoltak a Bajnokok reggelijéért illetve túl vannak már egy- két Vonnegut regényen, például olvasták már Az ötös számú vágóhídat. Nekik ez a könyv egy aranybánya. Olyan élmény, mint amikor DVD-n a film után, megnézzük a werket is, és az interjúkat az alkotókkal. Rengeteg háttérinformációt találunk benne ugyanis az író korábbi regényeiről.
Az irónia ezekre az írásokra is jellemző. Íme néhány mondat Drezda bombázásáról, vagyis Az ötös számú vágóhídról:
A drezdai iszonyat rettenetesen sokba került…Az egész földgolyón csupán egyetlen személynek származott belőle haszna. Én vagyok az a személy. Megírtam ezt a könyvet, egy rakás pénzt hozott a konyhára, megteremtette a hírnevemet, amely olyan, amilyen.!
Ha jól számolom, minden egyes halott emberen kerestem két vagy három dollárt. Ez aztán a jó bolt.”

Ezúttal is kiderül, hogy Vonnegut elképesztően pazarlóan bánik a történeteivel. Mások több regény is írtak volna azokból az ötletekből, amiket Vonnegut csak úgy lazán odavet elénk. Itt van például családjának a története. Van, aki egy teljes nagy regényt kanyarított volna belőle. Ő viszont csupán néhány tíz oldalt.
Apámnak nemigen volt hozzá adottsága, hogy remekül kijöjjön velem. Ilyen az élet. Nem sok időt töltöttünk együtt, beszélgetéseink csipkelődőek és távoliak voltak.”
A Virágvasánap 19 fejezetből áll. Az utolsó a címadó maga, mely addigi írói munkásságának egyfajta összegzése is.
A Virágvasárnap-eredeti címen- a Palm Sunday először 1981-ben jelent meg Nagy-Britanniában, nálunk viszont csak 2002-ben a Maecenas Könyvkiadótól. Ez a dátum egyébként némileg megtévesztő lehet az olvasó számára, ha nem nézünk utána az eredeti kiadási évnek, mert különben olybá tűnik, mintha egy lezárult írói munkásságról beszélne Vonnegut, miközben ezután még öt regényt publikált. Részletesebb életrajzi és szakmai önéletrajzot egyébként a Wikipédián is megtalálhatsz róla.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kurt_Vonnegut

Kurt Vonnegut 2007. április 11-én halt meg. New Yorki-i otthonában elesett, végzetes agysérülést szenvedett, és néhány héttel később nyolcvannégy éves korában elhunyt.
Emlékszem, amikor a hírt bemondták a rádióban. Lesújtó volt…egy pillanatra megállt az idő. „ Így megy ez”- hogy őt idézzem.
Végül következzen Vonnegut utolsó mondata a Virágvasárnap-ból: „Köszönöm, hogy kedvesen úgy tettek, mintha figyeltek volna.”

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: « Gimi, nem csak tiniknek