Ziher | Havi Tuti Kultúrtipp zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Fotó rovat logó

Hangulat retrospektív

  • leading: Benjamin Brolet
  • szerző: Szöveg: Pelikán Viktória
Megjelenés dátuma: 2011. szeptember 07. szerda

Iskolás éveink ma már csak múló tünemények, mi mégis valahogy úgy vagyunk kalibrálva, hogy ha nyár, akkor szünidő és buli minden típusban és mennyiségben. Aztán nagyjából szeptember elejére érünk el arra a pontra, hogy azért a jóból is megárt a sok… és talán jobb lenne, ha a „hangulatos” estét követő napon, munka hőse szerepkörünkben nem feltétlen begyógyult szemekkel, másnaposságtól zsibbadt fejjel próbálnánk megmozgatni a még működő maradék három agysejtünket.

Ekkor jönnek el a csendes(ebb) esték és a nyüzsgő időszak felelevenítése videókkal és húzós pillanatokat idéző party-fotóinkkal, melyek egy részét „kedves” ismerőseink a különböző közösségi oldalakon már persze rég posztoltak... Viszont bármennyire is hagynak nyomot a fejünkben ezek az emlékek: az éjszakák, a bulik, a baráti esküvők, a koncertek és az össznépi „ereszdelahajamok" minden egyéb formája, sajnos csak a legritkább esetben készülnek olyan felvételek, amelyek maradéktalanul visszaadják a hangulatot, ami ott és akkor elvarázsolt bennünket.

Ha nem is csupán azért, mert az ember lánya, amikor már nem szomjas, a megszokottól eltérő szakértelemmel kezeli a masináját, legyen az bármilyen profi is, már legalábbis ami a gépet illeti. Hanem azért is, mert nehéz elkapni azt a momentumot, amiben benne van mindaz a dinamizmus, jókedv vagy éppen keserédes letargia – vagyis az érzelmek teljes skálája –, ami a készülődéstől a kalandos hazajutásig ért bennünket.

Még szerencse, hogy vannak helyettünk mások, akiknek éppen e pillanatok megragadása a specialitása. Benjamin Brolet, belga fotós pedig kétségtelenül ilyen ember. Felvételeiről sugárzik az a könnyed, energikus hangulat, amit szívesen látnánk viszont akár a saját albumainkban is. Közvetlen kapcsolatot teremt fotóalanyaival, amivel nem csupán a fotók atmoszférája válik különlegessé, de szinte késztetést érzünk, hogy mi is részesei legyünk a látottaknak és megismerkedjünk a jelenlévőkkel. Jókedvük teljesen átragad ránk.

Benjamin – többnyire a stúdiók világának megtervezett közegétől távol – igazán a terepen van elemében. Koncert-, vagy buli fotóin érezzük a tömegpszichózis sajátos hatását, azt a fura kettős érzést, amikor legszívesebben kitörne belőled a vadállat – mert a melletted lévő már megint az arcodba mászott –, ugyanakkor mégis levakarhatatlan vigyorral az arcodon élvezed a hepajt úgy, ahogy van.

A 29 éves fiatal tehetség a zúzós koncerteken kívül gyakran tanúskodik meghittebb pillanatokról is. Esküvőket és családi rendezvényeket követ végig a vendégekkel együtt, gyakorlatilag fázisról-fázisra. Munkája során arra törekszik, hogy fotóalanyait, a tradicionális ábrázolásmódon túllépve, egy sokkal személyesebb perspektívában láttassa. Nem csak, hogy jelen van az eseményeken, de azoknak aktív részese is. Ennek köszönhetően pedig az eredmény a megszokott, beállított pózok helyett számos különleges hangulatú alkotás lesz.

Munkái illusztrációk és valódi riportok is egyben, melyek az esemény hangulatát a maga természetességében, kifejezően és tele érzelmekkel adják vissza.

Benjamin jelenleg Brüsszelben él, a party-k és esküvők mellett számos felkérést kap különböző újságoktól, kiadványoktól is. Tehetségére a céges megrendelések gyakorisága is bizonyosság, de számomra a fent említetteken kívül leginkább természetfotói és azon alkotásai megkapóak, melyekben a különböző kultúrák színességének megmutatására helyezi a hangsúlyt.

A további ’hangulatvadászatra’ Brolet hivatalos oldala ad tökéletes terepet: Benjamin Brolet portfoliója


 

{likeit}

.

.