Ziher | Havi Tuti Kultúrtipp zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Fotó rovat logó

Megjelenés dátuma: 2011. november 03. csütörtök

Idézet(t)ek
„...”

Gondolatokkal színesített fényképek

Szöveg: Zsolnai Péter

Általános iskolai tanulmányaim alatt, az egyik oktatóm folyamatosan idézeteket magoltatott velünk. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy mi ennek az értelme, azon felül, hogy tornáztatjuk a memóriánkat. Erre azt felete, hogy az életben rengeteg olyan helyzet adódhat, amikor egy állítást, egy érvet, jól alá lehet támasztani egy idézettel és nem mellesleg azt a látszatot kelthetem, mintha művelt lennék. Nem gondolom, hogy ha az érveimet állandóan idézetekkel támasztanám alá, akkor sikeresebben jönnék ki vitáimból, de ha sikerül mégis egy veretes gondolattal alátámasztani a mondanivalómat az némi súlyt tud kölcsönözni annak.

Kicsit hasonló a helyzet a fotósokkal is. Ami meghatározza őket, azok maguk a fényképek, nem pedig az idézeteik. Mindazonáltal, egy jó idézet emeli a fotós érdemét és mutatja ehhez a tevékenységhez való hozzáállását, ami képeiben tükröződik.

Ansel Adams, úgy vallotta: „ A jó fényképnek nincsenek szabályai, csak jó fénykép van”

Alfred Eisenstaedt egyszerűen fogalmazta meg fotózásról alkotott véleményét: „Csak egyszerűen”

Rene Burri, úgy gondolta, hogy: „A képkészítés olyan, mint taxit fogni csúcsforgalom idején: ha nem vagy gyors, másé lesz „

Helmut Newton így vélekedett: „…mint portré fotósnak az a feladatom, hogy elcsábítsak, elkápráztassak és szórakoztassak”

Annie Leibovitz egyik szólása szerint a kép „Ha megsirat, akkor megy a showba”

William Albert Alard számára a „Fényképészet egy módja annak, hogy embereket mutassunk be más embereknek”

Ezek a fotóművészek különböző korszakokban éltek, különböző területen dolgoztak, más technológia is állt a rendelkezésükre. Az mégis közös volt bennük, hogy mindenki tökéletességre törekedett, melynek kellemes mellékterméke, hogy a „döntő pillanatot” egy gombnyomással tudták átörökíteni a jövő generáció számára. Ezt legjobban egy ismeretlen alkotó idézete foglalja össze: „nem a kamera számít, hanem az, aki mögötte van”.

 

{likeit}

.

.