Ziher | Havi Tuti Kultúrtipp zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Igyunk a boldogságra!

  • leading: Innio
  • szerző: Szöveg: Sárdi Olga
Megjelenés dátuma: 2012. január 12. csütörtök

A társas érintkezés harmadik évezred eleji bevett formája, hogy kedves, nap elején még kifejezetten jóillatú harmincasnegyvenes értelmiségiek hosszas körmailes előkészítés, helyszínválasztás és délutánra összecsapott határidős meló után pocsolyarészegre isszák magukat egy olyan vendéglátóipari egységben, ahol a pincérek egyetlen felvételi követelménye, hogy eléggé intonálva tudják-e mondani: uram, ez egy nagyon szép bor. 

Erre egy ideje rájöttek a belvárosi helyek tulajdonosai is, így nem küszködnek  tovább tízoldalas étlapokkal, sörben masszírozott wagyu-sztékekkel, csinálnak egy jó kis minimáldesignt, otthonosat, nem rideget ám, egy egyoldalas ajánlatot ötszáz méteren belül megvehető alapanyagokból, mégis egyen a kedves vendég, különben túl hamar berugik, és soksok bort tesznek a polcra, had' válogasson az az urbán sommelier, igyon rendesen, félre bú, nőjön a jövedéki adóbevétel.

innio1

Az innio neve is valószínűleg egy átmulatott éjszakán születhetett, jó ötletnek tűnt, amikor a védőfóliás iPhone-on gyorsan le is foglalták a domaint és elutalták az előleget az arculatra, más oka nem lehet, hogy egy ilyen korrektül összerakott, ötödik kerületi helynek olyan legyen a neve, mintha a Stahl-magazin rovatcím-pályázatán találták volna a közönségdíjasok között.  De a néven kívül más baja nincs, van mindenféle bor mindenfelől, pont olyan jó drágán, hogy az ember érezze, érdemes volt elindulni otthonról. Én egy agresszíven mutáns ovis bárányhimlőnek köszönhetően sajnos nem mindig tudom megkülönböztetni az áfonyás utóízt a cseresznyéstől, így csak megértően hümmögtem, amikor a pincér hat és fél percben összefoglalta, miért argentín shirazt igyunk pont. Így pont argentín shirazt ittunk. Mer az egy szép bor. Meg azér előtte egy kis chardonneyt. Meg rizlinget. És akkor utána tényleg shirazt. Mindeközben érdeklődéssel figyeltük a mellettünk lévő kedves megfáradt menedzserekből összeverődött apukaköszöntő bulit, ahol jóravaló szürkezakós irodisták ittasodtak röpke két óra alatt felismerhetetlenre, a mellettük pultot támasztó kiskosztümös angol követségi alkalmazottak megértő, mitöbb, helyeslő tekintetétől övezve.

innio2

Burgonyaleves

innio4

Garnélasaláta

innio3

Fogas

Hogy indokolt legyen, hogy egy ilyen úri helyen elfoglalunk egy teljes asztalt, fogyasztottunk szilárd élelmiszert is, már amennyire a burgonyaleves annak számít. Ha egy étteremnek egyszer lesz bátorsága krumplilevesnek hívni a burgonyalevest, a bal lapockámra tetováltatom a nevét és csőtopban fogok járni januárban is. Itt burgonyaleves van, ami annyiban becsapós, hogy húsleves az alapja, ami erősen átüt a sáfrányon meg az összes fűszeren, gondolom direkt. Ez nem föltétlen baj, csak ha zöldséges levest kívánok/rendelek, akkor váratlanul ér, hogy kapok egy brutál marhaszegyet az arcomba, szóval vegáknak csak óvatosan. Amúgy nagyon finom, lefojtva egy kis garnélasalátával, omlós fehér húsú fogassal, friss kenyérrel, annyira kevés kell a boldogsághoz, igaz, nyájas olvasó, milyen apróságoktól szebb lehet a napunk, ugye? Jó, jó, meg még két pohár Vylyan rosétól is, amit elfelejtettem bevallani, de bizton állíthatom, hogy ha józanul ettük volna végig az étlapot - ismétlem, ha - akkor is azt mondhatjuk, hogy ide jó bemenni egy hosszú téli estén, elüldögélni, enniinni, és közben azt gondolni, hogy a világ szép, és boldog benne minden férfi és nő. És inni meg jó, hiszen ahogy a költő is mondja:
Ha fáj, ha bánt az élet,
Csak igyál és elszáll a gond.
Tiszteld, mint apát a hegy levét.
S ameddig megy beléd…

http://www.indavideo.hu/video/Hegedus_a_hazteton_-_Bordal

 

{likeit}

.

.