Ziher | Havi Tuti Kultúrtipp zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

A májkrémek krémje

  • leading: Összehasonlító májkrém-mustra Julcsival
  • szerző: Szöveg és fotó : Wavrik Gábor
Megjelenés dátuma: 2012. január 12. csütörtök

Vannak dolgok, amiről az ember jobb, ha nem tud, vagy ha tud is, jó mélyen eltemeti és sohasem gondol rá. Ilyen a májkrém összetétele. Keringenek városi legendák arról, hogy a legtöbb májkrém jelentős összetevője a vérfehérje és némi vágóhídi maradék, de ezzel most ne foglalkozzunk!

Amióta az eszemet tudom, az egyik kedvenc kajám a kenőmájas. Körülbelül 15-20 éve gyakorlatilag minden nap eszek májkrémes zsömlét/kiflit vacsira, vagy reggelire. Apai szívem melegszik, mikor látom, hogy Julcsi lányom ugyan így viszonyul ehhez az egyszerű kulináris inputhoz. Az elmúlt egy-két évben végigpróbáltuk gyakorlatilag a teljes magyar májkrém-piacot. Kialakult egy „best of” lista, ami egy ideje elég stabil. Nem fizetett le a Pick, mégis a top 3 helyből kettőt ez a márka foglal el.

Egy kucorgós téli estén elhatároztuk lányommal, hogy kiválasztjuk a három kedvencből is a legjobbat. Kis kifli karikák, pohár víz, a versenyzők, és indul a teszt.

maj-2

És íme a versenyzők:

maj-3
Pick libamájas májpástétom

maj-5
Pick borjúmájas

maj-4
Gyulai májas

Julcsi csak az íz alapján döntött, én egyéb szempontokat is figyelembe vettem, mégis a preferencialistánk ugyanaz lett. Ízben nekem körülbelül ugyanolyan szintű élményt adott a három versenyző, így a csomagolás döntött: a PICK pástétom doboza vitte a pálmát, ami nagy előrelépés a kinyomkodós-szélén-bebarnulós kiszereléshez képest. A műbeles verziókból pedig a Pick borjúmájas nyert, mert a kemény műanyag henger, amibe töltik egy fokkal gusztusosabb látványt nyújt, mint amikor a Gyulai már félig elfogyott. 

A végső lista:

  1. Pick libamájas pástétom
  2. Pick borjúmájas
  3. Gyulai

Hozzáteszem, a mai napig játszik nálam a retro-kiszerelésű sertés májkrém is, még nem untam meg. És a töltényhüvelyben tárolás is nagyon hatékony, nehezen romlik (mint tudjuk, a konzervek mérete pont megfelel egy löveg kaliberének, így a gyártósort könnyedén át lehet állítani lőszergyártásra). Ezzel szemben az új keletű májkrém fajták durván gyorsan romlanak. Még hűtőben is elkezdenek penészedni körülbelül egy hét után, aminek nem tudom mi az oka. A párizsinál tudom: állítólag beáztatják, hogy nehezebb legyen (ezt egy boltlátogató ismerősöm mondta, saját szemével látta, több helyen, többször).

Nem lenne teljes a cikk egy-két kedvenc fogyasztási módunk megemlítése nélkül. Julcsi igazi gurmand: vaj nélkül, egy kis kiflire, se paradicsom, se semmi, csak víz. Én általában majonézes-torma krémet kenek a májkrémes zsömle tetejére. Kedvenc mobil kiszerelésem a „kirándulás-klasszik”: zsömle kettévágva, vaj, májkrém, és TV paprika, szalvétában érlelve-nyomorítva egy-két órán át. A harmadik favorit kicsit munkásabb: 1/3 apróra vágott vöröshagyma + 1/3 sprotni (olajos hal) apróra törve + 1/3 májkrém (retro sertés). Ezt összekeverve remek májpástétomot kapunk, eddig mindig sikere volt.

Akinek van olyan májkrém-kedvence, ami az összes többit (és a fentieket is) veri, írja meg a facebook oldalunkon!

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: Igyunk a boldogságra! »