Ziher | Havi Tuti Kultúrtipp zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

Hátha valaki még nem látta!

  • leading: DVD ajánló: Cabaret (Bob Fosse, 1972)
  • szerző: Szöveg: Lángi Zsuzsanna
Megjelenés dátuma: 2012. január 13. péntek

cabaret 01

1972 a filmtörténet egyik csúcséve volt, ekkor érkezett Coppolától a „Keresztapa”, és Bob Fosse műfajteremtő remekműve a „Kabaré”, ami 8 Oscarjával elvitte – többek közt – az év legjobb filmje, legjobb női főszereplője és legjobb férfi mellékszereplője díjakat… nem véletlenül, hiszen még mai szemmel is zseniális.

cabaret 03cabaret 05

Liza Minnelli színészkarrierjének egyetlen időtálló alakítása Sally Bowles-ként, a Kit Kat Klub fekahangú sztárjaként még mindig átütő, öröm nézni milyen természetes, hiszen „csak” harsány önmagát kellett adnia, ráadásul egy borzongatóan izgalmas korszakban, a kora 30-as évek Berlinjében, ahol lebilincselően keveredik a világháborút és a gazdasági válságot követő erotikus dekadencia és a jazz… és persze az utókor ismerete a folytatásról.
Joel Grey, a mai napig überelhetetlen konferanszié a szinte tapinthatóan fülledt és dohos lokálban, ahol egyetlen feladata van: minél távolabb tartani a valóságot, elvégre „the Show must go on”.

cabaret 02

A zene pedig egyenesen fergeteges, fülbemászó dallamok ütős szövegekkel, attól a Kander-Ebb szerzőpárostól, akiknek a 30 évvel későbbi „Chicago”-t köszönhetjük. Nemhiába nincs szinkronizálva a film, még a dvd kiadáson sem.

Már eleve a történet keletkezése is érdekes: Christopher Isherwood angol író „Berlin Stories” című novella-gyűjteményében tulajdonképpen saját élményeiből merít, ahogy felsőbb középosztálybeli brit értelmiségiként férfiszerelmet keresett és talált a weimari köztársaság végnapjaiban. Írásaiból sikeres színdarab készült 1951-ben „I am a Camera” címmel, amit pár évre rá filmre is vittek (egyetlen ma is ismertebb szereplője Shelley Winters volt, ő játszotta Natalia Landauert, a gazdag zsidó lányt). Ebből készült 1966-ban a Broadway musical, aminek hangos sikerét követte a még hangosabb filmváltozat.

Ha még létezik olyan valaki ebben az Univerzumban, aki nem látta, az ne késlekedjen!
A film kötelező (kikérdezem ám!), de néha színházban is adják, érdemes megnézni… majd a filmet ismét, és rácsodálkozni a két műfaj különbségeire.

cabaret 04

Kabaré, 1972
Rendező: Bob Fosse
Szerepők: Liza Minelli, Michael York, Joel Grey
Zene és dalszövegek: John Kander, Fred Ebb

„Life is a Cabaret”

 

„Mein Herr”

 

„Money” with Joel Grey

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: « Hippi Jedik a hadseregben