Ziher | Havi Tuti Kultúrtipp zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

Hippi Jedik a hadseregben

  • leading: DVD ajánló: Kecskebűvölők
  • szerző: Szöveg: Venczel Csaba
Megjelenés dátuma: 2012. január 13. péntek

kecske-4

Kecskebűvölők

Az elmúlt évek, hollywoodi filmjei között nagy számmal szerepeltek az iraki háború kérdését boncolgató alkotások. A hős katonák történetei, vagy éppen a háborúellenes vélemények egyaránt kifejezésre jutottak. Ilyen közegben nehéz maradandót készíteni, a Kecskebűvölők azonban szarkasztikus humorával, szellemességével, és furcsa történetével könnyedén vette az akadályt. Megtekintése a fekete humor, az abszurditás kedvelőinek különösen ajánlott.

A film megjelenésekor – 2009-ben – bombaként robbant a köztudatba, a forgatókönyvíró és producer Grant Heslov első rendezéseként. Heslov ugyan számos díjjal és jelöléssel büszkélkedhet a Jó estét, jó szerencsét! című film kapcsán, mégis a történet és a tapasztalatlan direktor ismeretében sokan szkeptikusan várhatták a filmet.

A Kecskebűvölők egy újságíróról, Bobról (Ewan McGregor) szól, aki a nagy sztorit, és megtört élete értelmét keresve Irakba vonul háborús tudósítónak. Itt találkozik Lynnel (George Clooney), akivel együtt utazva megismeri a 70-es évek amerikai hadseregének okkultista háborús törekvéseit.

kecske-1George Clooney épp kecskét bűvöl

Több okból is nagyon kedvelem ezt a filmet. Az első az, hogy végig bizonytalanságban tart. Nem igyekszik mindenáron elhitetni, hogy mindaz, amit megtudunk a paranormális képességekkel bíró katonákról igaz. Lyn az okkultista szuperkém össze-vissza bénázik, minden szava hagymázas őrületnek tűnik, de aztán valahogy mégis az ő akarata szerint történnek a dolgok. Mi meg döntsük el, hogy a véletlen műve minden, vagy tényleg igaz, amiről beszélt.

A második ok, amiért a szívemhez nőtt a Kecskebűvölők, az a zseniális érzék, amivel kihasználják az ezekben a kétes szituációkban rejlő humorforrásokat. Gondolok itt a „szikrázó-szem” technikára vagy a felhőoszlatásra a sivatagban. Mégis a legabszurdabb poén, az, hogy George Clooney végig annak az Ewan McGregornak magyaráz a Jedi képességekről és létről, aki előzőleg az új Star Wars filmekben Obi-Wan Kenobit alakította.

Harmadik érvem a film mellett, hogy bár megkapjuk a hollywoodi filmek elmaradhatatlan tanmeséjét, részint a háborúkról, részint arról, hogy merjünk önmagunk lenni, de mégsem abban az idegesítő „érted?!” formában, hanem az egész filmre jellemző hippis egyszerűséggel, kedvesen lágyan, lazán.

Szólnom kell a zseniális színészgárdáról is. A már említett sztárok mellett a filmben Jeff Bidges, Kevin Spacey, Stephen Lang és Robert Patrick is látható. Alakításaikat élvezet nézni. S bár mind remekek, mégis külön kiemelném George Clooney-t. Nyugodtan elfelejthetjük az Ocean’s filmek, vagy az Egek Ura magabiztos, sármos színészét, vagy a politikai drámák, mondjuk a Sziriana komoly karakterét. A Kecskebűvölőkben egy, az aranykorán már rég túl lévő, meggyötört, a hitébe kétségbeesetten kapaszkodó, szerencsétlen bohócot látunk. Félelmetesen jó alakítás.

kecske-2George Clooney és Ewan McGregor a Kecskebűvölőkben

Az egész filmet áthatja a 70-es évek hippi szellemisége, a szeretet, a könnyedség és az LSD hatásainak széles skálája. Mindez már önmagában is működik, és jó érzéseket kelt az emberben, azonban sikerült mellé remek, a hangulatot tovább fokozó zeneszámokat választani. A Boston együttes More than a feeling-jét azóta is újra, meg újra hallgatom.

kecske-3Jeff Bridges és a hippi tanítás

A remek szórakozáson túl, azért választottam a Kecskebűvölők bemutatását, mert fontosnak érzem, amiről szól. Merjünk különlegesek és talán egy picit őrültek is lenni, hiszen napjainkban minden eddiginél nagyobb szükség van Jedikre.

A film megtalálható az Odeon videótékákban.

 

{likeit}

.

.