Ziher | Havi Tuti Kultúrtipp zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

Véresen komoly

  • leading: Závada Pál: Magyar ünnep – zenés dráma két részben
  • szerző: Szöveg: Ozsvárt Rita
Megjelenés dátuma: 2012. január 13. péntek

A színmű egy barátokból és rokonokból álló társaság életét dolgozza fel Észak-Erdély visszacsatolásától 1946-ig. Závada Idegen testünk című regényének színpadi változata tömény textualitásával és történelmi eseményeivel terheli a befogadást; egy pillanatra sem lankadhat a közönség figyelme. Alföldi Róbert azonban mindent elkövet, hogy megkönnyítse helyzetünket, és meg kell mondjam, a rendező kifogástalanul tette a dolgát.

nemzeti3

A második bécsi döntés utáni idővel kezdődik a dráma. Weiner Janka fotós (Nagy Mari) és unokatestvére, Gáborné Emma, butikos (Söptei Andrea) zavaros élete körül forog a történet, s ebből elágazva mesél a munkaszolgálatos férjről (Závada Pál hangja jeleníti meg egy fotó segítségével), a katonadiplomatáról (Znamenák István), a gerinctelen újságíróról (Szabó Kimmel Tamás), a szeretőről (Gáspár Kata), a zavaros kisfiúról, antiszemitáról, meleg lelkészről... Bonyolult szálak fűzik egymáshoz őket és a játék végére mindegyiket kibogozzák. Gigantikus feladat és a sikerben nagy része van a Karnak. A kórus oldja a tér-idő adta ugrásokat, tónust ad a cselekménynek. Az éneklő Bagázs Halas Dóra vezetésével hol mellékszereplőként dalol a színpadon, hol mesélőként énekel. A fülbemászó dallamok jól ellensúlyozzák a verseket. Az Óbudai Danubia zenekar a karzaton helyezkedik el, előttük a színpadon egy magasra nyúlt székről vezényli Silló István Bella Máté hatásos zenéjét. Bevallom jól esett lazítani a darab által követelt figyelmemen Karády Holnap, ki tudja holnap látsz-e még kezdetű dalán, de utána ismét nagyon rendesen koncentráltam...

nemzeti1

A díszlet (Menczel Róbert munkája) a „vezényszéken” kívül csempékre épül. Egy magas, széles csempézett fal ajtókkal adja a hátteret, aminek tört, mélyarany fényén jól mutat a darab végén a sok vér(!). A szimmetrikusan felsorakozó ajtókon megannyi történet folyik felénk, s a végén minden történetre rázárul. Csempével borított asztalok állnak a színpad közepén. Ezek egyikén értelmet nyer a sokszor vitatott és feleslegesnek tartott meztelenkedés, ahogy Márta, az újságíró-katonatiszt szerető az újságíróval szeretkezik.

A hősök finoman összetett jellemek. Mindenkiből láthatunk rosszat és jót, egyikük szerethetőbb, másikuk undorítóbb, mint az átlag. Hús-vér emberek, nem idealizáltak, esendők, és el is buknak. A színészek kiválóak, kiemelném Söpteit a kemény anya-nő alakításában, Nagy Mari Edit Piafra emlékeztető, vagány játékát, Szabó Kimmel Tamás köpönyegforgatását és Znamenák humorral teli jeleneteit. És van egy a színpadon csak fényképen és hangjával jelenlevő szereplő is: Závada Pál.

Az előadásnak szinte minden pillanata a helyén van. Nehéz darab, nehéz történettel, nehéz szöveggel, könnyed rendezésben. Hiba kihagyni!

Nemzeti Színház
Következő előadás: 2012. Január 13. péntek, 19 óra

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: Most Játszák!! Képköltészet »