Ziher | Havi Tuti Kultúrtipp zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Emberek a történelem legmélyén

  • leading: Vaszilij Akszjonov: Moszkvai történet
  • szerző: Szerző: Berényi Anna
Megjelenés dátuma: 2012. január 12. csütörtök

Az orosz irodalom egy külön ízvilág a világirodalomban. Sosem egyszerű, tiszta, szép ízeket találunk benne, mindig van valami utóíze, kesernyés összhatása, sőt, mindenféle tudatmódosulást okoz, sokszor még hosszan a könyv letétele után is. Aki szereti az orosz irodalmat, pont ezért szereti.  Vaszilij Akszjonov műve beleilleszkedik ebbe a hangulatba, de újat, izgalmasat is hozzátesz a nagy orosz lélekhez.

akszjonov 1

A könyv egy családregény, annak minden alkatrészével együtt, emiatt könnyen olvasható, szinte letehetetlen olvasmány. Akszjonov nem kíméli az olvasót: egyből beleültet minket az idő körhintájába. Onnantól kezdve csak kapkodjuk a fejünket, szédülünk a történtektől, néha ki akarnánk szállni, annyira felkavarodik a gyomrunk, meg is ijedünk a hirtelen rándításoktól. A szereplőkkel együtt hánykolódunk erkölcsi dilemmák hullámain, miközben olyan mélységekbe kerülünk néha, amiről talán nem is akartunk volna tudni. Volt, hogy olvasás közben arra gondoltam, nekem kevesebb is elég lett volna az iszonyatból. De akkor Akszjonov regénye nem lenne része az igazi orosz irodalomnak, és nem lenne azon belül is egy kiemelkedő mű.

Történetünk egyik főszereplője egy olyan katonatiszt, aki a cári hadseregben vált tisztté, majd a kommunista világban a Gulágra került, ahonnan a második világháborúban kihozták, hogy legyen a Vörös Hadsereg tisztje. Mit csináljon az a cári tiszt, akit a kommunisták majd’ halálra dolgoztattak és éheztettek, a családját megtizedelték, amikor hazájára támad a kommunistáknál is nagyobb ellenség: a náci Németország? Segítsen a kommunistáknak, vagy nézze végig tétlenül hazája agóniáját?
Az ő apja orvos, akit elhurcolnak, hogy gyógyítsa meg Sztálint. Mit tegyen? Engedelmeskedjen orvosi esküjének és túlélési ösztönének, vagy legyen mártír?
Ezeket a történelmi megfontolásokat nem tanították nekünk a vidám barakk utolsó roskadozó éveiben a középiskolákban. Ma sem hiszem, hogy sok történelem tanár lenne az országban, aki tudná és akarná megmutatni diákjainak, hogy a történelem milyen szinten tudja feldúlni az ember életét és lelkét.

akszjonov 2

Az orosz értelmiség tegező viszonyban van a saját történelmével. Nem csoda, hiszen volt elég alkalma bizarr helyzetekben összefeküdnie vele. Mi magyarok, a huszonegyedik század elején, amikor úgy érezzük, hogy a politika már túlzottan belemászik az auránkba a törvénybe foglalt kötelező szófogadással, a falakra függesztett jómagyarkodással, a gyerekeinknek az iskolában felolvasott államtitkári bölcselkedéssel, jól jön ez a regény. Örülhetünk, hogy másoknak sokkal nehezebb volt.

Василий Аксëнов: Московская сага
Изографус, 1992
Vaszilij Pavlovics Akszjonov: Moszkvai történet
Fordította: Soproni András
Európa Könyvkiadó 2006

 

{likeit}

.

.