Ziher | Havi Tuti Kultúrtipp zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Kozmopolita ízlésű hungarikumgyűjtemény

  • leading: Szívünk hungarikumai
  • szerző: szerző: Berényi Anna
Megjelenés dátuma: 2012. január 12. csütörtök

Mindenkinek akad idegenbe szakadt pereputtya, vagy külföldi vendége, akinek karácsonykor, elutazáskor illene valami frappáns, magyaros ajándékot adni. Persze tudjuk, hogy tele van a kamrapolc náluk az évek óta tőlünk kapott piros paprikával, az Unicumot utálják és a szekrény legmélyére rejtették a kalocsai terítőt. A Rubik-kockát meg tisztes távolból nézik, és egyet se mernek rajta forgatni. No, egy ilyen alkalmat most megoldunk: itt egy könyv a hungarikumokról, amely ízléses, érdekes és még a legkozmopolitább ember is meghasonlás nélkül adhatja bármely retye-rutyának.

hung 1

Három nyelven (magyar, angol, német) rövid, igényes összefoglalókban mutatja be, hogy mi mindenre legyünk szívesek büszkék lenni. És jól válogatnak: ha egyszer muszáj valamit kiemelni, hát beszéljünk inkább a gyógyfürdőinkről és olimpiai bajnokainkról, mint amiről a világsajtó mostanában cikkezik velünk kapcsolatban.
Sőt, sikerült pár olyan dolgot összeszedniük, ami számunkra sem közhely, hanem inkább kellemes meglepetés. Ilyen pl. az Aranybulla, vagy a pécsi ókeresztény sírkamrák.

hung 2hung 3

Persze, azért ha talentumról van szó, mi mindenkiben egyből megtaláljuk a magyart, így sikerül összeszedni 11 magyar Nobel-díjast, és jópár egyéb világklasszist. No dehát, hadd irigykedjen a szlovák vacsoravendég, meg a horvát bizniszpartner.

hung 4Amivel viszont már nem büszkélkedünk, az a valaha híres nyomdaiparunk: a hungarikumokról szóló könyvet  Indonéziában nyomtatták.

Végiglapozva a kötetet, mi magunk is meglepődünk, hogy milyen szép is tud lenni a matyó népviselet, a pannonhalmi Apátság vagy a Hortobágy. A néplélekről is sokat elárul a mélylélektanban járatosabbak számára a kötet: megmutatja, mit tartunk fontosnak. A tudósainkat, az épületeinket, a népviseletünket és az ételeinket. Végül is, nem is olyan rossz a kép, és ebben az igényes kiadásban kifejezetten jól mutat.

Szívünk hungarikumai
Írta: Balogh Zsolt, Kerékgyártó Éva, Tárnoki Judit, Técsi Zoltán
Szalay Könyvek, 2009 

 

{likeit}

.

.