Ziher | Havi Tuti Kultúrtipp zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Egy túl logikus perspektíva

  • leading: Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában
  • szerző: Szerző: Berényi Anna
Megjelenés dátuma: 2012. január 12. csütörtök

Az Esőember óta a szerencsés, nem érintett társadalomnak is van némi fogalma az autistákról. Azóta a média is többet foglalkozik velük, mintha többen is lennének, és a laikus is olyannyira szakértőnek hiszi magát, hogy a nálánál sokkal jobb absztrakciós képességgel megáldott embertársát könnyen leautistázza. Hiszen olvashattunk róla, hogy széles skálán mozog ez az állapot, így az aszociális programozó ismerőseinket is nyugodt szívvel besoroljuk az 'enyhe autizmus' kategóriájába. És így már mennyivel könnyebb nekünk elviselni, hogy mi fel se fogtuk azt a kérdést, amire ő már rég tudja a választ!

Mark Haddon könyve után másképp fogunk gondolni az autistákra.

kutya 1

Haddon regényében egy tizenötéves autista fiú szemén keresztül látjuk a világot. Nagyon más ez a perspektíva! A szigorú logika és rend világa, ahol nem léteznek prioritások, mindennek egyenlő súlya van, tehát egyformán fontos vagy egyformán nem fontos. Ha meghal egy kutya vagy meghal az anyám, az egyformán nem létezik többé. Nincs tovább mit beszélni róluk.
De az autistákat körülvevő társadalom végtelenül nem logikus és rendezett. Mi, átlagos halandók ezt észre sem vesszük: folyamatosan mást mondunk, mint amit gondolunk. Egy szemöldökráncolás is bírhat sok-sok különböző jelentéstartalommal, kontextustól függően. Ebben igazodjon ki egy ember, aki számára csak a logika a sorvezető. Nem tud. És ebből rengeteg bonyadalom származik a könyv lapjain. Sokszor mulatságos, de végig szívszorító.

kutya 3

Haddon nem csak az autisták világába vezet el bennünket, de az őket szerető, szeretni próbáló szülők, tanárok, velük kapcsolatba kerülő segítőkész emberek közé is. Gyönyörű jelenetekből süt a fájdalom, amikor a szülő nem ölelheti meg gyermekét, mert az nem bírja elviselni a testi érintést. Soha. A legnagyobb traumák és érzelmi kitörések között sem szoríthatja magához anya a fiát.
Úgy mennek életek tönkre az autista gyermek körül, hogy az nem észlel belőle semmit. A könyv elolvasása után fogunk tudni örülni annak, ha nem ötöst hoz haza a gyerek matekból. Mert ő hagyni fogja, hogy megöleljük.

kutya 2

A regény nem hiába lett ünnepelt alkotás: roppant intelligens, megértő, elfogadást segítő és nem mellékesen vicces és izgalmas könyv. Nekünk, átlagosoknak sem árt megismerni egy másik perspektívát, mert előfordul, hogy a sajátunk sem betegebb az autistákénál.

Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Vintage, 2004

Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában
Fordította: Sóvágó Katalin
Európa Könyvkiadó, 2010

 

{likeit}

.

.