Ziher | Havi Tuti Kultúrtipp zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

A letehetetlen 7000 oldal

  • leading: Colleen McCullough: Róma első embere
  • szerző: Szerző: Hídvégi Tibor
Megjelenés dátuma: 2012. január 12. csütörtök

Ez a könyv az ausztrál írónő regénysorozatának az első kötete, melyet még hat követ. Miután az egyes regények sem rövidek, így kiadástól függően kb. 7.000 oldalról van szó. Gondolhatnánk, majd ha lesz egy-két év szabadságom, vagy nyugdíjba megyek, akkor szakíthatok rá időt. De vigyázat! Ha valaki óvatlanul belekezd, és mondjuk az ókori Róma is közel van a szívéhez, bizony komoly bajba kerülhet. Rendben, az esti lefekvést eltolom egy kicsit, délután le-lecsípek egy félórát, aztán persze buszon, villamoson, ha kicsit korábban érek oda, bárhol, ha van pár percem. Tökéletesen lehet tesztelni, mit vált ki az antiszociális viselkedés egy családban, vagy milyen erős egy párkapcsolat.

roma 1

Nézzük, mitől olyan jó és kinek jó ez? Vessünk egy pillantást a szereplőkre, igazi sztárparádé: Caius Marius, Lucius Cornelius Sulla, Pompeius Magnus, Julius Caesar, Caesar Augustus és még sok-sok korabeli nagyágyú. Mindegyiket ismerjük a történelem órákról, esetleg össze tudunk hozni egy-két csatát, eseményt velük kapcsolatban. De, ha elolvassuk a könyvet – eddig csak utaltam rá: nagyon könnyen emészthető, szórakoztató a sorozat – akkor kristálytiszta képet alkothatunk a „nagy” emberek teljes életútjáról, személyiségéről és környezetéről is. Az antik Róma hétköznapjai – köszönhetően Colleen McCullough kimagasló tájékozottságának – teljesen feltárulnak előttünk. Hogy mire is gondolok? Nézzünk egy negatív példát: Egy híres író – nevet inkább nem írok – középkori többkötetes regényében a szereplők gyakran megfordulnak fogadókban, ahol evés-ivás folyik. És tízből tízszer bort kérnek pecsenyével. Elkeserítő és unalmas! Itt ez nem fordul elő. Minden részlet kidolgozott és korhű, igaz nem vagyok történész, de nálam több történelmi ismerettel bíró olvasók sem szoktak panaszkodni.

roma 3

Miért is izgalmas egy kétezer éves történet? A legfontosabb, hogy az emberek ugyanolyanok, mint napjainkban. Ugyanazok a problémák, örömök, vágyak. A gyaloghintókat Mercédeszre cserélték, de az egymás közötti konfliktusok, a hatalomért folytatott harc, a családi és közéleti gondok lényegesen nem változtak. Könnyű azonosulni a „jó” szereplőkkel, természetes utálni a „rossz”, negatív hősöket.

roma 2

Történelem és irodalom nagyon magas szinten, egy számomra nem tetsző dolgot mégis meg kell említenem, már csak, hogy senkit ne érjen meglepetés. A regényfolyam központi alakja Julius Caesar. Négy kötet szinte csak róla szól, gyermekkora, családja története, háborúi, asszonyai. Nos, Caesar kétség kívül kivételes ember volt, de az a sokszintű tökéletesség, ahogy Colleen McCullough őt bemutatja, az én ízlésemnek egy kicsit sok. Meg lehet bocsájtani, nem töri össze a történetet, de amennyire realisztikusnak érzem az összes többi szereplő megrajzolását, Julius Caesar alakja inkább romantikus, kicsit meseszerű.

Persze a könyv értékelése így is tízből tizenegyes, nem ismerek hasonló kaliberű könyvet nem csak Rómáról, hanem bármely történelmi korról. Ha valaki mégis úgy érzi, tévedek, tehát úgy gondolja, van konkurenciája, azonnal értesítsen!

Colleen McCullough: The First Man in Rome
William Morrow Paperbacks; Reprint edition, 2008 (első megjelenés: 1990)
Colleen McCullough: Róma első embere
Fordította: Dániel Anna, Detre Józsefné, Dobrás Zsófia, László Zsófia, Szántó Judit, Szűr-Szabó Katalin, Walkóné Békés Ágnes
Árkádia, 1991

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: Egy túl logikus perspektíva »