Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

Dán nyelv kezdőknek

  • leading: Rachel esküvője [Rachel Getting Married, 2008]
  • szerző: Szöveg: Kántor Mihály
Megjelenés dátuma: 2011. január 25. kedd

Az öt Oscar jelölést kapott kiváló amerikai rendező, Sidney Lumet lánya Janet, hét hét alatt írta meg Rachel esküvőjének történetét, amelyből aztán a Bárányok hallgatnak-ért Oscarral jutalmazott Jonathan Demme rendezett filmet. A családi drámaként aposztrofálható alkotás leginkább képi nyelvében emelkedik ki hasonszőrű, független amerikai társai közül és mutat inkább rokonságot az európai, azon belül is a dán dogma filmekkel. A Mandzsúriai jelölt nagyköltségvetésű stúdiódarabja után Demme olyan biztos kézzel tér vissza független filmes gyökereihez, mintha soha el sem hagyta volna őket.

Rachel esküvője

Szépen rajzolt ívben tárul elénk a rehabról a nővére esküvőjére hazaérkező tékozló leány, Kym (Anne Hathaway) és az őt szeretve-feszengve váró, ünnepi lázban égő család édes-savanyú kapcsolata.

Kézi kamerás, videóra forgatott képek peregnek előttünk, és a dogma filmek szabályainak mintájára a film zenéje is az adott jelenetből érkezik. Ez a fajta megoldás itt egy félprofi esküvői videó hatását keltheti, másfelől azonban egy olyan eszközt ad a rendező kezébe, amivel a nézőt egy vendég szemlélődő-résztvevő pozíciójába ültetheti. Ez az intim perspektíva párosul aztán a forgatókönyv komplex karakterábrázolásával és a nagyszerűen vezetett alakításokkal, melyek közül elsősorban az apukát alakító Bill Irwint, valamint a szerepért Oscar-jelölést kapott Anne Hathaway-t emelném ki.

Rachel esküvője

Demme dogmás megközelítése csak az egyik pont a sok közül, ahol a film elcsúszhatott volna. Fennállt a veszélye, hogy Lumet forgatókönyve könnyen melodrámába hajlik, vagy a rendező azon döntése, hogy ismerősökkel tölti meg a filmet (fia Brooklyn Demme gitárost alakít, mestere Roger Corman esküvői vendégként jelenik meg, stb.) tényleges home videót eredményez. Azonban hogy a végső alkotás ezen csapdák egyikében sem esik bele, az egyértelműen Demme markáns, de mégis finom kézzel vezényelt rendezését dicséri.

Honi mozik nem vetítették, Amerikában is csak közel négyszáz vásznon futott rövid karriert. Igazolja, hogy az amerikai független film esetenként nehezebben forgalmazható, mint egy hasonló kaliberű európai alkotás. A film kölcsönözhető több helyen (pl. Odeon)

 

.

Tovább a kategóriában: « A legkeményebben dolgozó banda