Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

A legkeményebben dolgozó banda

  • leading: The Commitments [The Commitments, 1991]
  • szerző: Szöveg: Nagy Mariann
Megjelenés dátuma: 2011. január 25. kedd

The Commitments

A 80-as évek vége, Észak-Dublin. Szegénység, munkanélküliség, lepattant miliő, mégis agyoncsaphatatlan életöröm, amerre csak nézünk. Az itteni fiatalok utánozhatatlanul termé-szetes közvetlenséggel fogadják az elkerülhetetlent, hiszen ebben nőttek fel, s addig nem is lehet olyan nagy a baj, amíg van zene, foci és persze sör.

Jimmy Rabbitte (Robert Arkins) egy tipikus dublini srác, aki elhatározza, hogy soul bandát alapít, vagyis összeszed egy valamire való "rock gerilla" csapatot és megkezdi régóta tervezett együttes menedzseri tevékenységét, amelynek célja természetesen nem lehet más, csak a világhír.

The Commitments

Hihetetlenül jó társaságot sikerül összeverbuválnia a környékbeli srácokból, a hétvégi temp-lomi orgonistától a buszkalauzig, mindenkiről kiderülhet hogy született tehetség, hiszen a lélek zenéjét csak az írek érthetik meg igazán. „Az írek Európa feketéi, a dubliniak Írország feketéi, az észak-dubliniak pedig Dublin feketéi”.

Beindul tehát a banda szekere, dübörög a soul, fantasztikus örök klasszikusokat nyomnak - Mustang Sally, I Can't Stand The Rain, In The Midnight Hour, stb. - úgy tűnik, minden összejön, és így a várva-várt siker sem marad el. De kisvártatva mégis felmerülnek a problémák, és a szakma örök nagy kérdése: mi a fontosabb, a dicsőség, a pénz, vagy a zene öröme?

Roddy Doyle Magyarországon is megjelent bestseller Barrytown-trilógiájának keserédes, de kicsattanóan vidám társadalmi szatírája a "The Commitments", Alan Parker rendezésében. A hármas másik két kötetétéből Stephen Frears rendezett filmet ( Méregzsák, A mozgóbüfé/ A Furgon).
A The Commitments cím persze egyben egy valóban létezett együttes neve, talán emlékszünk még rá, az 1995-ös Budapesti Rolling Stones koncerten ők voltak az előzenekar, igaz a filmtől már eltérő felállásban. A mozihoz tartozó zseniális dupla soundtrack pedig megjelenése óta kötelező buli tartozék.

The Commitments

A film kölcsönözhető több helyen (például az Odeonban)

 

.