Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

A fagyi visszanyalt

  • leading: Mulholland drive (2001)
  • szerző: Szöveg: Gyulai Gábor
Megjelenés dátuma: 2011. január 25. kedd

Mulholland

Életre kelt félelmek, furcsán beszélő törpék, végtelennek látszó országutak, perverz hajlamok, százdimenziós karakterek – ez David Lynch filmrendező pályájának pár kulcsszava. Az önnön elméjének súlya alatt nyögő rendező 2001-es munkájával, a Mulholland Drive-val mintha nem is tett volna semmit: ugyanolyan sejtelmes és bizarr kulimászt dobott a csámcsogók és a rajongók számára, mint eddigi filmjeiben. A Hollywoodban játszódó, színésznői karrierről álmodó egysze-rű Betty (Naomi Watts) története azonban a lynch-i csillogáson túl meglepetéssel is szolgál a nézőnek.  A direktori tőkét felhalmozva Lynch pajzsot kovácsol az eddigi hozzá kapcsolt fogal-makból és mögé bújva egy megfejthetetlennek tűnő szabályos rejtélyt ad el nekünk bóvliként. Elsőre ezen a sötét országúton nem nehéz eltévedni: megfenyegetett rendezők adnak randevút koffein-függő maffiózóknak, furcsa telefonhívások szakítják meg a nagy büdös semmit, bérgyil-kosok loholnak látszólag motiválatlanul, s ennek tetején ott ül a naiv Betty amnéziás kiválasztott-ja, a gyönyörű Rita (Laura Harring), akivel karöltve a film teljes hosszában gombolyítják nekünk (?) a piros fonalat, reménykedve abban, hogy végül eljutunk a katarzis legmélyebb bugyraiba. Semmi extra, gondolhatnánk. Beültettek a hintába és élveztem, ha löknek.

De álljunk meg egy pillanatra!

Lynch eddigi filmjeihez képest a Mulholland Drive a csalódottság és a kiábrándultság himnusza, Hollywood mítoszának teljes lerombolása. Ebben mindenképp több mint korábbi munkái. A Dűne vagy a Tűz, jöjj velem bukása hosszú érlelés után termékenyíthette meg a mozi ötletét, amely eredetileg ugyanolyan tévésorozat lett volna, mint a Twin Peaks, ám a produceri pénztárcák már óvatosan nyíltak, ha agymenés vagy leendő (korábbi) bukás lógott a levegőben. Maradt tehát egy játékfilmnyi idő az önnön izzadságában fuldokló álomgyár kukkolására, ami szórakoztatóan és szomorúan mutatja be a vörös függöny mögötti világot, a megalázó alkuktól kezdve a szereplő-válogatásokon át az egyéniség teljes torzulásáig bezárólag. Mindebben megbújtatva felgöngyö-líthető egy teljesen lineáris, ám annál sokkolóbb történet, ami aztán hosszú hetekre, hónapokra való muníciót ad az agynak.

Mulholland

A Mulholland Drive tehát palackba zárt klasszikus, az erjedést pont Lynch neve gátolta meg, a bélyeg miatt már képtelenek voltunk megszületésekor egyszerűnek látni a bonyolultat. Zseniális. Rövidtávon át lettünk verve. A film több helyen kölcsönözhető (például Odeon).

.