Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

Bájos humor és véres dráma

  • leading: Reggeli a Plútón
  • szerző: Szöveg: Bartyuk Gábor
Megjelenés dátuma: 2011. január 26. szerda


Neil Jordan munka közben

Kevés jelenet van a filmtörténetben, amely - rögvest egy kapitális képzavarral élve - egész generációk retinájába és tudatába ég bele. Ilyen volt a kilencvenes évek egyik kultuszfilmjének, a tabukat döntögető Síró játéknak a „vetkőzős” jelenete, igazi vizuális pokolgép.

Ezzel robbant be az ír rendező, Neil Jordan, akinek remekműve még az amerikai Filmakadémiát is sokkolta, kapott is érte egy Oscart, igaz ugyan, hogy csak a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. A siker megnyitotta Hollywood kapuit és következett egy kommerciális kanyar az életműben, a barokkosan szirupos Interjú a vámpírral, Tom Cruise és Brad Pitt főszereplésével, a vámpírfilm műfajában szokatlan homoerotikus felhangokkal.

Aztán az ír függetlenségi mozgalom emblematikus hősének életéről szóló Michael Collins ismét nemzetközi elismerést és díjesőt hozott a rendező számára. Nem folytatom a filmográfiát, bár lehetne. Ezt a három alkotást is azért említettem, mert ezekben markánsan kirajzolódnak Neil Jordan művészi világának fő motívumai és jól példázzák, hogy a művészfilm és a közönségfilm közegében is otthonosan mozog.

Szóval bármit csinál, arra érdemes odafigyelni. Legutolsó, magyar mozi forgalmazásba került filmje A másik én, egy feszes és izgalmas pszicho-thriller Jodie Foster főszereplésével, igényes multiplexes darab.

A 2005-ben készült Reggeli a Plútón c. film olyan, amit ha moziban látott az ember, szívesen megveszi dvd-n is, amikor megjelenik, mert jó, ha megvan. Megható szépségű alkotás, amelyben tökéletes arányérzékkel keveredik a bájos humor a véres drámával. Egy különös transzvesztita fiú, Patrick „Cicus” Braden kalandos és viszontagságos életét meséli el, aki a hetvenes évek merényletekkel terhes Írországából és mostohaanyja elől az álmok városába, Londonba menekül, hogy megtalálja a boldogságot. A főszereplő Cillian Murphy zseniálisat alakít. Már magában az ő színészi játékáért is érdemes lenne megnézni, de a mellékszereplőként feltűnő Liam Neeson is nagyszerű. Szívmelengető, gondolatébresztő, nagyon kerek mozi, ami nem akar semmiről sem szólni, mégis mindenről szól. Ajánlom mindenkinek, és hátha jobb lesz a világ…

.

Tovább a kategóriában: A fagyi visszanyalt »