Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Forma ROvat logó

Zöld Falak

  • leading: Vertikális kertek- zöld klímaberendezések
  • szerző: Szöveg: Huszár Zoombabe Judit
Megjelenés dátuma: 2011. január 21. péntek

A növények az emberiség történelme folyamán végig fontos szerepet töltöttek be: táplálékot, rejteket jelentettek, melyekhez talán kicsit ma is társítjuk őket. Belső terekben nagy előny, hogy a szén-dioxidot oxigénné alakítva frissítik a tér levegőjét, megkötik a szennyeződéseket, sőt még az elektroszmogtól is védenek. Ezt akár néhány cserepessel is elérhetjük, de hogyan tehetnénk mindezt stílusosan és környezet tudatosan? Sajnos itthon még nagyon kevéssé elterjedtek a zöld tetők, pedig azon túl, hogy a városképnek, a levegőnek jót tesznek, szabályozzák az épület belső hőmérsékletét, természetes vízgyűjtőként működnek, ezáltal ivóvizet spórolhatunk az így keletkező „zöld” vízzel. Másik megoldás, és talán az előzőnél merészebb is a zöld fal, avagy vertikális kert.

A zöld falak szinte minden design esemény kiemelt szereplői. A növényekből épített fal látványos, meleg hatású, és természetesen minden előnnyel bír, amit a növényekről elmondhatunk. Fajtától és helyzetünktől függően kül-, és beltérben egyaránt alkalmazhatjuk. Létezik olyan változat, ami a talajban gyökerezik, onnan veszi fel a vizet és a tápanyagokat, ezeket a kúszónövényeket már jól ismerhetjük. Ennek természetesen magassági korlátai vannak, kevéssé variálhatóak és rendszeresebb gondozást, metszést igényelnek.

Belső térben sokkal ideálisabbak az úgynevezett telepített zöld falak, melyek sok mintavariációban, több növényfajtával telepíthetőek. Itt a növények egy függőleges táptalajban gyökereznek és csöpögtető rendszereken keresztül folyamatos a víz és tápanyag ellátásuk. A sok növény, mely így gyakorlatilag csak falfelületet foglal el, egyfajta élő műalkotásként működik, mely esztétikáján túl a tér levegőjét és frissíti. (Természetesen nem minden növényfajta alkalmas erre, ezért mindenképpen bízzuk szakemberre).

Patric Blanc, párizsi botanikus - akit az esőerdők kúszónövényei és különleges növénytársulásai ihlettek meg - találta ki a függőleges kertek koncepcióját. A szakmai tudáson túl elkezdett művészi projectekkel is foglalkozni, a különböző növényfajtákból formákat, absztrakt képeket kihozni. Munkái között találunk kül-, és beltéri falakat egyaránt. A Norvég Pushak építészei mohafalakat installált a londoni Építész Alapítvány előterébe, melyek egyszerűbb, de nem kevésbé látványos alternatívái a vertikális kerteknek. Magyarországon is található már rá példa. Egy ruhaszalonban készül kifejezetten beltéri zöld fal, a Mohány és Páfra jóvoltából. E mellett a Green Fortune nevű nemzetközi cég már Magyarországon is elérhető.

Remélhetőleg egyre több közösségi térben falakon burjánzó kertek frissítik majd a levegőt, melyek látványnak is gyönyörűek.

Tovább a kategóriában: « Nao Tamura: Seasons