Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Forma ROvat logó

Nao Tamura: Seasons

  • leading: Virágzás a konyhában
  • szerző: Szöveg: Huszár Zoombabe Judit
Megjelenés dátuma: 2011. január 22. szombat

Kevés olyan tárgyat lehet említeni, ami annyira jól megfogalmazza a legfrissebb design elveket, mint Nao Tamura Seasons nevű multifunkcionális konyhai eszköze. A végletekig egyszerű, elegáns, letisztult és természet közeli. Olcsón előállítható, mentes minden nagyzolni vágyástól és nagyon funkcionális, könnyen tárolható, szállítható és tisztítható. Előállításának és anyagának egyszerűsége miatt pedig olcsón előállítható a világ bármely részén, helyben.

Tamura

A fiatal, Amerikában élő japán tervezőnő sok rangos díjat elnyert ezzel a tárggyal, nem kevésbé rangosat, mint a milánói Salone Satellite legjobbjának járó díj. A Seasons már nevével is elárulja, hogy felhasználási lehetőségei gyakorlatilag olyan változatosak, mint maguk az évszakok. A tárolás, felszolgálás mellett főzhetünk is, párolhatnunk is benne összetekerve.

Anyaga szilikon, melynek alapja a szilícium, az egyik leggyakrabban előforduló anyag a Földön, így könnyen előállítható és olcsó, de megfelel minden elvárásnak, amit egy modern konyhai eszköznek tudnia kell. Előállításához jóval kevesebb energia szükséges, mint az üveghez vagy a kerámiához. Jól bírja a mikro sütőt és a mosogatógépet is. Maga az ötlet és a forma viszont több ezer éves, hiszen szinte minden emberi kultúrában megtalálható a levél, mint főző és tároló eszköz. Az alakja ezt a formát idézi. Ha többet rakunk a vékony levél-tányérokból egymásra, akkor egy teljesen egyedi formát kapunk, amely bármelyik asztal dísze lehet. Még így is nagyon légies és könnyű.

Származását a tervező le sem tagadhatná, hiszen az egyszerűségéről híres japán design – melynek egyik legjelentősebb képviselője a MUJI, neve azt jelenti, „márka nélkül” – minden elemét magán viseli a tárgy.

Tamura

Nao Tamura így meséli, hogy miért is lett a Seasons olyan, amilyen és hogyan kapta a nevét: „Ahol felnőttem, ott tavasszal az édességeket cseresznyelevélbe csomagolják. Nyáron a friss, érett, tűzpiros paradicsom kivájva szolgál más ételek terítékéül. Ősszel az asztalt a juharfa lehullott leveleivel díszítjük és a bambusz illata kíséri a tél beköszöntét. Ahogy az ősz után is jön még tavasz, vannak, amik elhervadnak és újjászületnek. Ezek közhelyek, melyek mélyen lakoznak bennünk, de segítenek kitörni a saját kis gubónkból.”