Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Forma ROvat logó

Lucien Hervé és az építészet

  • leading: Ha a kiállításra nem jutott kapacitás...
  • szerző: Szöveg: Huszár Zoombabe Judit
Megjelenés dátuma: 2011. január 22. szombat

A fotográfus születésének 100. évfordulóján 100 művét tekinthettük meg a Szépművészeti Múzeumban, de ezúton próbáljuk kárpótolni azokat, akik nem jutottak el a kiállításra. A hivatalos weblapon - bár valószínűleg a múzeum élményét nem adja meg - több száz tematikus képet találhatunk termékeny munkásságából: http://lucienherve.com

Érdemes beleolvasni a művész nem mindennapi élettörténetébe. Részletesebben olvashatunk róla online például a FotóVideóban: 
http://www.fotovideo.hu/hirek/napi+hirek/lucien+herve+100.html.

A művész 1910-ben született Elkán László néven Hódmezővásárhelyen, de hamar, 18 évesen elhagyta Magyarországot. Bécsben, majd Párizsban telepedett le, ahol tagja lett a kommunista pártnak. Banki munkáját a divattervezésért hagyta ott, ahonnan sztrájk szervezése miatt kirúgták. Különböző lapoknak dolgozott íróként és elkezdett fotózni is. A II. világháborúban rádiós kiképzést kapott, hadifogságba került, ahonnan ideiglenesen vakká nyilváníttatva magát egy orvos segítségével, 50 társát mentette ki. Kiszabadulása után részt vett a francia ellenállásban. Ezután festőként állított ki a párizsi Őszi Szalonokon. Ekkor kezdett fotókat megjelentetni a háborús időkből és így ismerte meg André Kertészt és Robert Capát is. 1947 után vált hivatásos fényképésszé. Le Courbusier-vel, a modern építészet egyik legmeghatározóbb alakjával folytatott együttműködésének eredménye 18 ezer építészeti fotó a körülbelül félmilliós életműből.


Le Corbusier portréja

Fotóinak egyedisége a merész, fény-árnyék ellentétekre épülő, szigorú és geometrikus képkivágataiban rejlik.  Le Corbusier azt mondta róla, hogy e fotókon keresztül maga is jobban megismeri épületeit.

Alvar AAlto egyik beltere - Helsinki Villa La Roche, Le Corbusier
Alvar Aalto és Le Corbusier egy-egy beltere

A kor fotósaitól eltérően kerülte az akkor oly divatos életképeket, de nagyon érdekelte az ember és életterének kapcsolata. A szigorúan geometrikus kivágások és éles kontrasztok ellenére képei emberközeliek. Neves építészek művei mellett helyet kapnak a népi építészet elemei is, ezeket a felvételeket nyaralásai során készítette Kis-Ázsiában, Indiában és Európában.

Érzékenyen kapta el az utcák legapróbb részleteit, környezetükből kiemelve, más értelmet adva egy omladozó házfalnak, vagy leszaggatott plakátnak.
Viszonylag fiatalon diagnosztizált komoly betegsége sem akadályozhatta meg abban, hogy kamerát ragadjon és megörökítse a kortárs építészet remekműveit.
3 éve hunyt el, Párizsban.
A fotót a közvélemény még mindig kevéssé tekinti a Művészet részének, ezért is fontos lépés, hogy ezt a tárlatot olyan patinás intézményben mutatták be, mint a Szépművészeti Múzeum.
A fotózás rajongói mellett az építészet szerelmeseinek is ajánljuk Lucien Hervé munkásságát, hiszen legemlékezetesebb képei mind építészeti jellegűek.