Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Fotó rovat logó

Egyszerűségben a nagyszerűség

  • leading: David Alan Harvey fotói
  • szerző: Szöveg: Zsolnai Péter
Megjelenés dátuma: 2011. január 28. péntek

David Alan Harvey Fotói

Mindig is érdekelt, hogy mitől jó egy fénykép, mi tesz egy fotót egyedivé és hatásossá. Azt biztosan tudtam, hogy nem az, ha jó gépem van és minden technikai beállítás tökéletes, amikor lenyomom az expozíciós gombot. Ha csak ennyi lenne, akkor bárki lehetne David Alan Harvey, a National Geographic megbecsült fotósa. De mint tudjuk, mégsem lesz mindenkiből az.

David fotós pályafutása 1969-ben indult. Egy fekete család életéről szóló első könyvét „Tell it like this” címmel húszévesen publikálta. Annak érdekében, hogy a családról készült fotók minél hitelesebbek legyenek, beköltözött hozzájuk, hogy közelebb legyen a témához.
Első megbízatását a National Geographic-tól kapta 1973-ban, negyven cikkhez készített fotóriportot.
A Nemzeti Sajtó Fényképészek Szövetségétől (NPPA) 1978-ban az Év Magazin Fényképésze díjat kapta. Fényképeit számos olyan nagy presztízsű múzeumban kiállították már, mint például a MOMA, New Yorkban.
1997-ben vált a legendás Magnum Hírügynökség teljes jogú tagjává.

Fotóit nézve, munkásságát látva az ember közelebb kerülhet a rejtély megoldásához, hogy vajon mitől is lesz jó egy fénykép. David, mielőtt belekezd egy megbízatásba, szimbólumokat ír össze, amelyek a legjobban ábrázolják az adott témát. Így tett akkor is, amikor például Spanyolországról vagy Barcelonáról készített fotóriportot: ekkor szenvedélyt, individualizmust, mediterrán tájat és a hagyományt jelképező eseményeket, tárgyakat, embereket, formákat keresett jártában-keltében.

Fényképei egyszerűsége és nagyszerűsége jól tükröződik a felszerelésében is. Véleménye szerint egy jó fotó elkészítéséhez nem okos, minden extrával felszerelt, intelligens gépre van szükség, sokkal inkább egy egyszerű, gyors és megbízható szerkezetre – ő egy Leica M6-sal és 3 Leica optikával dolgozik. Miért fontos ez? Csak azért, mert ez a gép szinte inkognitóban tartja a fotográfust, hiszen egy ilyen „egyszerű” felszerelés láttán senki sem gondolná, hogy egy profival van dolga. Ennek köszönhetően fotóalanyai megmaradnak természetesnek és közvetlennek, ami talán az egyik legfontosabb építő eleme annak, hogy egy kép, még évtizedek múlva is sokat mondjon a szemlélődőnek.

David Alan Harvey és a fényképező

David tevékenykedése nem csak azért figyelemreméltó, mert időt álló, kifejező képeket alkot, hanem azért is, mert létrehozott egy alapot és fórumot, ahol feltörekvő fotósok kaphatnak nagy nyilvánosságot, szakmai, anyagi segítséget és lehetőséget, hogy arról készítsenek fotó-esszét, ami a legjobban motiválja őket. Ez az orgánum a www.burnmagazine.org, David elmondása szerint olyan, mint az élet: folyamatosan változik, állandóan formálódik, hogy minél jobb “tükörreflexet” mutasson a világnak.

David Alan Harvey életéről és fotóiról még több információ itt: www.davidalanharvey.com

.

Tovább a kategóriában: « Egy ma élő zűrös klasszikus