Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Fotó rovat logó

Egy ma élő zűrös klasszikus

  • leading: Annie Leibovitz fotóművész
  • szerző: Szöveg: Wavrik Gábor
Megjelenés dátuma: 2011. január 28. péntek

Annie Leibovitz

Annie Leibovitz már 1975-ben a Rolling Stones-t fotózta egy világkörüli turnén, 21 éves kora óta (tehát negyven éve) él nagyrészt hírességek fotózásából. Sokan őt tartják a legnagyobbnak ebben a szakmában. A sztármodellek imádják, még ha néha nehéz is vele dolgozni, mert dicsérő, és nem sajnálja a pénzt és felhajtást egy-egy tökéletes kép elkészítéséhez. És persze azért is szeretik, mert ő számít az egyik legjobbnak, az ő kamerája elé kerülni nem kis dolog.

Itt láthatunk egy klipet a munkastílusáról (Sean Connery, Luis Vutton):

És a kész kép:

A titka - azt hiszem - tehetségén, munkabírásán, precizitásán és tudatosságán kívül abban rejlik, hogy szokatlan módon tudott haladni a korral. A 70-es években a filmes fotózásnál is megtanulta, amit meg kellett, és most hatvan évesen, a digitális korban is olyan modern technikákat alkalmaz, amit sokan másolnak. Tökéletesen ura a világításnak, fényeknek, és mindig tud újat nyújtani.

Annie Leibovitz remek példa arra, hogy az alkotásaiban lévő tökéletesség, a kommunikációjában, munkastílusában lévő profizmus és nyugodtság mennyire ellentétben állhat egy művész finoman szólva is mozgalmas és szokatlan értékrendű életével.

Nem kevés botrányról lehetett hallani vele kapcsolatban. Például Leslie Nielsen-t perelte (és veszetett) egy paródiáért, egy 15 éves tini-sztárt fotózott erotikus pózban úgy, hogy cikkek hosszú sora foglalkozott a témával (nem meglepő a konzervatív Amerikában), és az angol királynő fotózása után is volt némi polémia azzal kapcsolatban, mennyire élvezte Erzsébet a közös munkát. Felvállaltan leszbikus kapcsolatban élt Susan Sontag írónővel (annak haláláig), miközben három gyereket nevel (akikből az utolsó kettőt béranya szülte). Nemrég attól volt hangos a sajtó, hogy a felhalmozott 240 millió (!!!) dolláros adóssága miatt majdnem elárverezzék fél vagyonát. Miután pénzügyi befektetői átnézték pénzügyeit, azt nyilatkozták (persze finoman), hogy teljes a káosz. Már rég rosszul állt anyagilag, amikor még mindig hatalmas összegeket ruházott be ingatlanokba, műalkotásokba (fotókba), és felszerelésbe. No komment.

Vitatott személyiség, de képei értékéhez nem fér kétség. Hogy mi a tanulság? Most csak annyi: nézzük, élvezzük a képeit, és nem kell gondolni másra.


Képgaléria:

http://www.google.hu/images...

.