Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Fotó rovat logó

Fent és lent – egy világhírű magyar fotós hagyatéka

  • leading: Munkácsi Martin (1896-1963) fotográfiái
  • szerző: Szöveg: Wavrik Gábor
Megjelenés dátuma: 2011. január 28. péntek

Munkácsi Martin

Öt-tíz évvel ezelőtt nem nagyon ismerték még Munkácsi Martin nevét itthon, mára ismertté vált. Például retrospektív önálló kiállítása volt a Ludwig Múzeumban most december-januárban. Furcsa, hogy a hazai hírnév miért jött ilyen megkésve, hiszen sokan gondolják, hogy ő az egyik a körülbelül öt leghíresebb magyar származású fotográfus közül (Robert Capa, André Kertész, Brassai, Moholy-Nagy, és Munkácsi).

Élete rendkívül kalandos. Örök optimistaként háromszor nősült, mindhárom házasságából született egy gyereke, és harmadik feleségétől is elvált. Bár Kolozsváron született, hamar Budapesten kezd dolgozni újságíróként, költőként, majd fotósként, illetve filmesként. 32 évesen megadatik neki, hogy elismert fotósként Berlinbe költözzön. 38 évesen pedig (1934-ben!) New York-ba hívják, ami nagyon kapóra jön zsidó származása miatt, így Berlinből is elköltözik… a világhír felé. Már életében sztár volt. Egy angol szakmai magazin a világ 100 legjobb fotóművésze közé sorolja 1931-ben. New Yorkban, 1934-től háromemeletes műtermet rendez be, és luxus körülmények között lakik Long Island legmenőbb részén, egyesek szerint a legjobban kereső amerikai fotós volt akkoriban.

Ez a siker nem véletlen. Rengeteg újat hozott a fotográfiába. Például ő használt először külső helyszíneket divatfotózáson. Sportfotói is úttörőmunkának számítanak az elkapott pillanatok miatt. Riportfotóiban olyan geometriai beállításokat alkalmazott, amelyek sokszor szintén újszerűek voltak. Számos híres fotóst inspiráltak munkái, például a kor egyik legismertebb művésze Henry Cartier-Bresson úgy tekintett Munkácsira, mint mesterére.

Milyen ember / szakember állt a sikerek mögött? Sokszor hangoztatta, hogy ő akar lenni a világ legjobb divatfotósa, szokatlan elszántság volt benne a siker iránt. Korán, 16 évesen lett önálló, amikor is el kellett menekülnie a szülői házból apja durvaságai miatt. Hihetetlen munkabírással mindig a tökéletességre törekedett, majdnem bármit képes volt megtenni egy jó fotóért. Nem készített sok felvételt, de azokat nagyon igényesen. Kiváló felszereléssel dolgozott (középformátumú gépet használt legtöbbször), e miatt is sokszor jobb minőségűek voltak képei versenytársainál. Mindezek mellett komoly öntudattal rendelkezett nem szakmai kérdésekben is. Volt, hogy politikai okokból mondott le fontos megbízásokat (például egy republikánus elnökjelölt portréját).

Végül is a magánéleti gondok, és a munkákban való „válogatóssága” akkor kezdte aláásni sikereit, amikorra felnőtt az a generáció, amely nagyjából tudta már azt, amit Munkácsi, de hozzárakott új dolgokat is. Ezek a változások együttesen okozták azt, hogy tizenöt évnyi szédületes siker után elkezdett rosszul menni a szekér, egészen annyira, hogy miután 67 évesen egy futball mérkőzésen, munka közben szívinfarktusban meghalt, a temetésére nem túl sokan mentek el. Tulajdonképpen viszonylag elfeledett, viszonylag szegény, beteg emberként távozott.

Mint mondtam, filmbe illő történet az övé, remélem, valaki nekiáll egyszer leforgatni.

Fotógalériája megtekinthető itt:
http://www.pbase.com/omoses/martin_munkacsi
és itt:
http://www.google.hu/images...

Egy szempillantás alatt – fotóalbum Munkácsi képeivel
Kapható többek között a Ludwig Múzeum (Művészetek Palotája) könyvesboltjában.


Tovább a kategóriában: „A művészet nem méznyalás” »