Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

Svéd idill

  • leading: Carl Larsson (1853-1919) akvarelljei
  • szerző: Szöveg: Wavrik Gábor
Megjelenés dátuma: 2011. január 29. szombat

Carl Larsson valószínűleg Svédország leghíresebb képzőművésze. Akvarelljei, grafikái megjelenítik a skandináv nagycsalád idilli életét. Ha megnézem a képeket, megrögzött belvárosi patkány létemre azonnal el akarok költözni vidékre, egy Ikea stílusban berendezett családi házba, sok-sok gyerekkel, helyi alkotóközösséggel (hm… Kapolcs?). De ez csak mai szemmel tűnik természetes alternatívának. Annak idején a világ, amit Karl és felesége Karin teremtett, új dolognak számított.

A művész 35 éves volt, amikor ajándékba kapták a kis házat szüleiktől. Ezt felesége, Karin művészi érzékkel alakította olyanná, ami akkoriban újszerű volt: világossá, színessé, praktikussá, funkcionálissá. Kellett is a praktikusság: hét gyerek osztozott a szülőkkel a területen. Larsson nagyrészt családja és barátaik életét festette, rajzolta meg, ezen munkái hozták meg számára a hírnevet (bár ő más képeit fontosabbnak tartotta).

Larsson Ebédlő Larsson Kabát
Larssonék házának belseje. Ma múzeum.

Szegény családból származott, és már fiatalon kitűnt tehetségével. 13 éves korában egy tanára javaslatára jelentkezett a Királyi Művészeti Akadémiára, így elindult művész pályafutása. Az iskola mellett dolgozott, hogy eltartsa magát. 23 évesen már királyi kitüntetése volt, ennek köszönhetően jöttek a megrendelések is. Illusztrációkat készített újságokhoz, könyvekhez, állami megrendelésre festett például az operának, egy színháznak, és múzeumnak, plusz még tanított. Harminchárom éves korától egy művészeti iskola vezetője lett.

Házuk annak idején nem csak családi műhely volt, hanem egy alkotóközösség is formálódott körülötte, mostanra múzeum, de a leszármazottak rendszeresen összejönnek itt, ünnepelni, emlékezni. Sokak szerint a házikó design-ja jelentősen hozzájárult az Ikea stílus kialakulásához, s a képeket nézve ezt könnyű is elhinni.

Larsson festményein keresztül nem csak családja és barátaik életébe tekinthetünk be, hanem képet kaphatunk a kor skandináv életéről, a nyírfaligetes piknikekről, a nyári folyópart nyüzsgéséről, a farsangi készülődésről, a gazdálkodók életéről, és sok másról. Irigylésre méltó idill, amit látunk, még akkor is, ha esetleg csak minden második nap volt valójában ilyen!

Larsson Larsson

Larsson

Larsson

Larsson

Larsson több képe megtalálható itt:
www.google.hu/images...

Angol nyelvű weboldala:
http://www.clg.se/encarl.aspx

.