Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

A szédületes szláv szimbolista

  • leading: Jacek Malczewski festményei
  • szerző: Szöveg: Berényi Anna
Megjelenés dátuma: 2011. január 29. szombat

Gyorsan soroljunk fel pár híres lengyel festőt! Itt van mindjárt a … a … ööö… pedig tudom, csak most épp nem jut az eszembe, olyan kiejthetetlen lengyel neve van, de … de … szki-vége van! (És tudom pár híres szlovák festőnő nevét is: izéova.)
Megvan, Malczewski! Jacek Malczewski (1854-1924). Biztos vagyok benne, hogy ti is rá gondoltatok, mert talán a legeredetibb lengyel festő, akit már életében kellőképp értékeltek és méltattak.

Nem akármilyen figuráról van szó: a századforduló környékének legkiemelkedőbb lengyel festőművésze, a krakkói Képzőművészeti Akadémia professzora, majd rektora, és emellett harmadik rendbeli ferences. Így néz ki egy ilyen ember:

Jacek Malczewski

Szimbolista, mert képein a témakör szimbólumai kapnak főszerepet, de annyira meggyőzőek alakjai, hogy elhisszük: Malczewski számára az maga volt a realitás. Kora kihívásainak megfelelően a művészetet a szétdarabolt lengyel nemzet őrzőjeként és összetartójaként művelte. Mitikus szimbolista alakjait belehelyezte a lengyel tájba és a lengyel népművészet elemeivel díszítette.

Jacek Malczewski

A művészt Malczewski kiválasztottnak tartotta, aki a művészet szentségét hivatott művelni. Természetesen ezen kiválasztottak között ő egyenlőbb volt az egyenlők közt: kora ünnepelt művésze. Képein a férfialakok hogyhogy nem, gyakran hasonló vonásokat mutatnak önarcképeihez.

Jacek Malczewski

Mélyen vallásos művészként természetesen foglalkoztatta a legfőbb keresztény halál is. A művészetet evangéliumi feladatnak tekintette, a művészeket Isten fiainak nevezte. Krisztus Pilátus előtt c. képén az arcvonások már ismerősek – és a fentiek tudatában már nem is csodálkozunk rajta:

Jacek Malczewski

Képeit érdemes tüzetesen végignézni, minden részletet megfigyelni. Kár tovább magyarázni a látottakat, magukért beszélnek, mindenkinek azt, amit felfedez rajtuk.

Ha valamilyen véletlen folytán Varsóba vetődnénk, ne hagyjuk ki a Nemzeti Múzeum Lengyel festők állandó kiállítását, ahol Malczewskinek külön terme van.
Aki azonban van olyan szerencsés, hogy nem vetődik el Varsóba, az végignézheti ezen a linken Malczewski sok-sok képét:

http://www.pinakoteka.zascianek.pl/Malczewski_J/Index.htm

(A lap alján, jobb oldalon a „Jacek Malczewski - str. 1, 2, 3”, stb. linkekre kattintva lehet lapozni.)

.