Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

Az alkalmazott grafika és a művészet határán

  • leading: Alexander Preuss 3D munkái
  • szerző: Szöveg: Robág Zsolt
Megjelenés dátuma: 2011. január 29. szombat

Alexander Preuss

Jó rovatban van ez a cikk? Egyáltalán képzőművészet a 3D képalkotás? Azt gondolom, igen. Szerintem rajztudás és tehetség nélkül 3D-ben sem lehet színvonalasat alkotni. Más dolog persze a már megtervezett dolgokat például mozgatni egy már megfestett környezetben („matte painting”), vagy egy animáción pusztán kivitelezni a részleteket, mondjuk megrajzolni a szőrszálakat. Ez utóbbi tevékenységeket már inkább az alkalmazott grafika, iparmunka körébe sorolnám.

Évek óta csodálattal tölt el, ahogyan a 3D művészek dolgoznak, és persze az alkotásaik is. Lenyűgöz az is, hogy milyen szédületes iramban halad előre ez a terület. Tényleg nem is volt annyira régen, hogy az első 3D-ben tervezett, de még 2D rajzfilmek megjelentek. Mostanra, akár otthon, saját házi mozi rendszerünkön, 3D-s képernyőn nézhetjük (szemüveg nélkül!) a legtöbb rajzfilmet. Tényleg csak karnyújtásnyira vagyunk a Star Wars üzenőrendszerétől, hogy 3D-s hologramokat küldözgessünk egymásnak.

A fejlődést szépen lehet látni Alexander Preuss német alkotó munkáin is. Tizennégy éve dolgozik ebben a szakmában, és ez alatt az idő alatt nyomon lehet követni nemcsak az ő egyéni útját, hanem a szakma felpörgését is. A 36 éves art direktor folyamatosan kísérletezik, stílusokat vált. Sokat nem lehet róla tudni, inkább csak a szakmai sikereiről (díjak, felkérések, stb.), de azoknak, akik szeretik a fantasy-k világát nyugodt szívvel ajánlom portfolióját.

http://www.abalakin.de/artworks.asp

Ízelítő:

Preuss munkái

Preuss munkája

Preuss munkája

..

Tovább a kategóriában: A szédületes szláv szimbolista »