Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Szárzeller | Angolnak és halványítónak is hívják

  • leading: Angolnak és halványítónak is hívják
  • szerző: Szöveg és fotó: Balogh Emese
Megjelenés dátuma: 2011. január 18. kedd

Szárzeller témában háromféle embertípust különböztetünk meg: aki imádja, aki utálja és aki még nem kóstolta. Megosztó zöldségféle, aki egyszer rákapott, örök szerelembe esik vele.

A hazai szóhasználat nem egységes, hosszúkás alakja miatt talán a szárzeller a legtalálóbb elnevezés, de hív(hat)juk angol és halványító zellernek is. Ha angol recepteket keresünk a celery-vel próbálkozzunk, a magyar konyhákban gyakrabban használt, dekoratívnak nem nevezhető (jellemzően aszott fejnek látszó), ellenben nagyon ízletes zellergumót celeriac néven fogjuk megtalálni.

A szárzeller esetében a levélnyeleket fogyasztjuk, melyek 30-40 cm hosszúak, ropogósak, pikánsak, kicsit borsos ízűek. Ha nem teljesen friss a szárzellerünk érdemes a külsejét vékonyan meghámozni.

Az év eleji hónapok kedvelt zöldsége a szárzeller, hiszen a karácsonyi trakta után nem is vágyunk másra, mint kevés kalóriára és finom ízekre, ráadásul, ha hiszünk a néphagyománynak fiatalító zöldségfélével van dolgunk.

A francia és olasz konyhában a szárzeller levesek alapja, de nagyon finom zöldséges, húsos ragukban is. Készíthetünk belőle zellerkrém levest is, színe, íze harsogóbb lesz, mintha hagyományos zellergumóból készült volna.
Zöldséges köretre vágysz? Karikázd fel a szárzellert, párold meg olívaolajon, végül szórj rá parmezánt. Nagyon jól párosítható az almával, burgonyával, céklával. Akár püré formájában is kipróbálhatjuk, sok menő étteremben találjuk így az étlapon.

Szárzeller

Nagyon finom nyersen, mártogatósokhoz is, tegyünk a felcsíkozott répa és uborka mellé néhány vékonyra vágott szárzellert.
Ha egy kicsit a kreatívabb oldalunkat mutatnánk meg, esetleg a kislányunk házibulijára készülünk, csináljunk belőle édibédi pillangókat (lásd recept és fotó)

Recept:

Hozzávalók:
-szárzeller
-mazsola
-ropipillangók
-Philadelphiai krémsajt

Elkészítés:
A szárzellert megmossuk és hajónyi méretűre vágjuk.
Megtöltjük krémsajttal, mazsolával és a pillangókkal díszítjük.

.

Tovább a kategóriában: « Az öröm katalán itala