Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Az öröm katalán itala

  • leading: Cava pezsgő - Eudald Massana Noya családi borászatából
  • szerző: Szöveg: Lánchidi István
Megjelenés dátuma: 2011. január 24. hétfő

A föld, a szél, a napsütés és a mediterrán levegő teszi ideális bortermelő hellyé a Penedès régióban fekvő Subirats várost és környékét, ahol az eredetvédett Cava pezsgő készül. Eudald Massana Noya már a kilencedik generáció tagja, aki a mintegy 30 hektáron fekvő szőlőbirtokot gondozza. A Massana család mindig is nagy becsben tartotta az őt körülvevő földet, ezért generációk óta képviseli az organikus termesztést. Összes birtokuk a katalán organikus termesztést felügyelő tanács alá tartozik, ami garancia az itt előállított összes cava vegyszermentes minőségére. Eudald Massana legfőbb célja azonban olyan ital előállítása, amelynek karaktere már az első kóstoláskor domináns. A régióban őshonos szőlőfajtákat részesíti előnyben, és szeretné minél több emberrel megismertetni a katalán szőlőtermesztés kultúráját, ezért egész évben tárt kapukkal vár minden érdeklődőt, aki szeretne körülnézni, vagy kóstolni.

Halvány szalmasárga színű.  Az italban lassú és folyamatos a buborékáramlás. Érett gyümölcsös aroma jegyek jellemzik, leginkább alma és körte. Ha megkóstoljuk, megértjük miért sikeres a Cava a világban. Könnyebben megközelíthető, gyümölcsösebb, mint egy Champagne, igazán az öröm itala, ahogy a katalánok mondják. Persze fontos a családi birtok termelési háttere, kultúrája, hiszen van nem családi, hanem ipari méretekben előállított Cava is, amitől roskadoznak Európa szupermarketjei.

Egy pár hely, ahol Magyarországon lehet kapni ebből a nemes nedűből: Terroir Club:  www.terroirclub.hu, Radovin Borboltok : www.radovin.hu, Aranykorona Étterem, Solymár: www.aranykoronavendeglo.hu, Bor és a Társa Borboltok: www.boresatarsa.hu, Pata Negra Étterem: www.patanegra.hu.

És nehogy azt gondoljuk, hogy a Cava-t önmagában lehet csak fogyasztani; néhány ötlet Eudald-tól, ő mivel párosítja otthon: hideg szeletelt húsok, grillezett halak, tenger gyümölcsei, saláták, kacsa és csirke.