Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Richard Dawkins: Az önző gén

  • leading: Ésszel a világban
  • szerző: Szöveg: Berényi Anna
Megjelenés dátuma: 2011. január 20. csütörtök

A bölcsességet pontokba szedve oktató könyvek a reneszánszukat élik. Mintha azt lehetne. A legjobban eladható könyvekben hemzseg az ezotéria és a feng shui. Ha az Ötödik elem Liluja a hazai bestsellerekből tanulta volna meg a világunkat, a bulvármédiában kötött volna ki, mint öko-jóga mester. Szerencsére ő lexikonokból próbálta megérteni a földi életet, így azt – Corban Dallas hathatós segítségével – sikerült megmentenie. Számunkra a lexikonok nem lennének eléggé érdekesek, így más forrásokat választunk. Dawkins bármelyik könyve jó tippnek tűnik, kezdjük most a leghíresebbel!

Richard Dawkins | Az Önző Gén

2009-ben, a Darwin évben, jól kiszörnyűlködhettük magunkat a statisztikákon, hogy százötven évvel A fajok eredete megjelenése után fajunk mekkora hányada él még mindig a langyos, biztonságos tudatlanságban eredetünket illetően. Olyan jó volt az évforduló kapcsán néhány intelligens, hiteles és élvezetes könyvet olvasni a darwinizmus mentén. Az egyik legfontosabb talán Richard Dawkins: Az önző gén című műve. Lehetett volna már elegendő alkalmunk ezt elolvasni, hiszen először 1976-ban jelent meg, akkor még angolul, tíz évre rá magyarul. Senki nem késett el az olvasással, szerencsére ez a könyv száz év múlva is aktuális lesz.

Dawkins ebben a könyvben továbblép a darwini művön, és azt állítja, hogy a természetes kiválasztódás nem a legrátermettebb egyedet segíti a túléléshez, hanem annak legrátermettebb génjeit; tehát a kiválasztódás alapegysége a gén, nem pedig az egyed. Lépésről lépésre fejti ki érveit. Ez egyébként minden könyvének hatalmas előnye és élvezete: szigorúan követhető logikus lépésekkel bizonyít. A kifejtés végén az elmélet olyan magától értetődő, mintha már - ha nem is az anyatejjel, de az iskolatejjel feltétlen - ezt töltöttük volna magunkba. Pedig elég csak előkeresni a gimis biológiakönyvet, és egyből kiderül, hogy forradalmi gondolatról van szó. De a nagy gondolatok már csak ilyenek: utólag roppant evidensnek tűnnek.

Richard Dawkins

A lenyűgöző elméleten kívül a könyv azonban olvasnivalóként is igazi kincs: jó olvasni! Dawkinsnak van humora, tiszta a stílusa és hihetelen a tárgyi tudása.
A szenzációhoz szokott olvasó is sokszor elámul, Dawkins olyan döbbenetesen érdekes példákat hoz az állatvilágból. El tudunk képzelni olyan legyet, melynek lárvája folyómedrek aljában épít magának kavicsokból várat? Na, ő a tegzes légy. És a könyvből azt is megtudjuk, hogy miért életbevágóan fontos, hogy legyen olyan kutató, aki a tegzes legyeket tanulmányozza.

Sok érdekes példán keresztül magyarázza el Dawkins az 'evolúciósan stabil stratégia' fogalmát. Amint ezt megértettük, egyből készségszinten használni is tudjuk, és elgondolkozunk, hogy vajon miért evolúciósan stabil stratégia az az emberiség számára, ha az egyedei nagy része saját magáról az ezotéria vagy egyéb mágia keretein belül tud csak gondolkodni, és a természettudományokat messziről kerüli. A gondolatsort továbbvisszük, és alátámasztást kapunk Dawkinstól, hogy bizony az evolúció nem tökéletes példányokat hoz létre, hanem csak eléggé jó példányokat a túlélésre.

Richard Dawkins épp eléggé jó tudós és író ahhoz, hogy egy alapművet alkosson. Megtette, így nekünk már csak eléggé kíváncsinak és igényesnek kell lennünk, hogy azt el is olvassuk.

 

Richard Dawkins: The Selfish Gene
1976
Oxford University Press

Az önző gén
Fordította: Síklaki István
1986
Gondolat Kiadó

.

{likeit}

.

.