Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Nick Hornby: A Meztelen Juliet

  • leading: „Azért repültek Angliából Minneapolisba, hogy megnézzenek egy vécét.”
  • szerző: Szöveg: Temesvári Csilla
Megjelenés dátuma: 2011. január 20. csütörtök


Nick Hornby Nick Hornby: A meztelen Juliet

Így indul Nick Hornby legújabb regénye A Meztelen Juliet. Már az első mondat sem rossz. Főként azért nem, mert egy Hornby rajongó már itt érzi, hogy az író humoránál van, és bár „vécét” emleget, mégsem alpáriságról van szó, hanem egy olyan sajátságos humorról, egy olyan életfilozófiáról, ami miatt érdemes a szerzőt olvasni. És ezt a regényt is.

Hornbynál gyakran érezzük azt, hogy: Óh, ilyet én is tudnék írni! Hiszen ezek a történetek velem is megestek, épp így, ahogy azt az író a papírra vetette, és még a párbeszédek, a szereplők gondolatai is egyeznek.
Csak, hát valahogy mégsem írjuk meg saját történetünket, mert amint nekiduráljuk magunkat, többnyire esetlen vagy erőltetett lesz az egész, és feladjuk. Hornby viszont könnyed, olvasmányos, és tartalmas. Tehetséges tollforgató.

Ez a regény azonban, úgy gondolom, értelmezhetetlen olvasmány egy húszas éveiben járó lánykának, vagy fiatalembernek.
Hiszen a történet maga, bárki számára szórakoztató lehet akár, mégis úgy hiszem, hogy igazi arcát csak azoknak mutatja meg, akik már elkezdtek görcsölni az évek múlásán, fiatalságuk elillanásán. Akik néha azon kapják magukat, hogy életük sikertelenségén búslakodnak, és bár nem szerencsétlen flótások, mégis úgy érzik, sok mindent bizony rosszul csináltak, és már túl késő kijavítani.

Hornby ezen regénye – is – kapcsolatokról szól. Voltaképpen egy 39 éves lány (kora miatt megilletné az asszony vagy a nő megszólítás, de ő nem az!!!) sztoriján keresztül szövődik a történet.

Évek óta él együtt párjával, akit szeret ugyan, de valójában sosem izzott köztük a levegő, már a kezdetek kezdetén sem. Gyerekük sincs. Dolgoznak, utazgatnak, élik a világukat.
Ám egy harmadik személy is része az életüknek. A fiú ugyanis megszállott rajongója egy zenésznek, aki már régesrég eltűnt a süllyesztőben. Aztán bejön a képbe a Meztelen Juliet, amely a zenész váratlanul megjelent, legújabb albumának címe, és amely a regény szereplőinek egész életét felforgatja

„Szentséges úristen.” –szól az utolsó mondat.  A vécétől az Úristenig jutunk tehát, miközben végig nagyokat nevetünk - magunkon is. Azon, hogy bár sok mindent elcsesztünk, de a humorérzékünk még a régi.

.

{likeit}

 

.