Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Színpad rovat logója

Circa: Circa

  • leading: Eldobod az agyad
  • szerző: Szöveg: Berényi Anna
Megjelenés dátuma: 2011. január 29. szombat

Nem szabad olyankor megnézni ezt az előadást, amikor egy közeli hozzátartozód a halálán van. Utána a lelkiismeret furdalás őrült erővel fog elővenni, mert bizony az előadás 80 perce alatt teljesen el fogsz róla feledkezni.

Hét ember jön-megy a színpadon, és megcáfolja Newton tételeit és eddigi anatómiai elképzelésünket az emberről. Először csak nézel, hogy mit keres egy szál tornadresszben a színpadon két erősen molett lány. Aztán megtudod. Nem elsősorban molettek, hanem bivalyerősek. Hát még a fiúk!

De nem is ez a legjobb az előadásban, hanem a koreográfia humora. Lehet itt hangosan röhögni apró poénokon, jól felépített helyzetkomikumon, meglepő megoldásokon. Az előadás során mégis többször lehetett sikoltozást hallani a nézőtérről, mint nevetést. Nehéz idegekkel bírni, amikor látod, hogy mire készül az előadó, és te már előre tudod, hogy ebből törött csont, vérző szemhéj vagy kifordult végtag lesz. De nem. Mondom én, fizikusoknak nem ajánlom, mert a műsor után nekiállnának újraszámolni a gravitációt.

A nyolcvan perc alatt rövid időre sem fogynak ki az ötletekből. Előveszik régi gyermekjátékainkat, és megmutatják, hogy mit is lehetett volna velük kezdeni. Szadista tornatanárok is tippeket kaphatnak, mivel lehet fokozni a kötélmászás örömeit. Még jógi mesterek titkos húzásait is beépítik számaikba.
A kedvenc részemet feministáknak ajánlom: egyfajta nő-férfi kapcsolat tökéletes példázata egy lélegzetelállító páros darabban.

Az előadást Magyarországon a Trafóban lehetett megnézni tavaly novemberben. De aki akkor nem látta, nem kell egészen Brisbane-ig mennie, ahonnan az együttes származik, mert március 29-től április 30-ig Hollandiában turnéznak. Odáig feltétlen érdemes utánuk menni. Akinek ez sem megoldható, a teljes előadás megnézhető a neten:

http://circa.org.au/shows.php?id=40

.

Tovább a kategóriában: « A zene olyan vidáman szól