Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Színpad rovat logója

Annak, aki még nem látta

  • leading: Portugál (Katona József Színház)
  • szerző: Szöveg: Wavrik Gábor
Megjelenés dátuma: 2011. január 29. szombat

A legtöbb 40 körüli barátom legalább egyszer elmerengett azon, milyen lenne, ha egy nagy váltással teljesen kiszállna a meglévő élethelyzetéből, életteréből. Van, aki meglépi, majd leszegett fejjel visszakullog régi életébe. Van, aki nem lépi meg, és rendszeresen arra gondol, mi lett volna, ha. Van, aki meglépi, és a váltás végérvényes és visszafordíthatatlan pozitív, vagy negatív folyamatokat indít el. És persze sok más kimenetele is lehet egy ilyen dilemmának. Erről IS szól a Portugál.

A darab úgy van megírva (Egressy Zoltán) és megrendezve (Lukáts Andor), hogy hordozza mindazokat a jegyeket, amit szerintem egy jó darabnak hordoznia kell: szórakoztatva beszél komoly dolgokról, és néha érzelmileg is magával ránt. Egyszerre mély és könnyed, vannak pillanatok, amikor összeszorul a szívünk, és sok olyan is, amikor dőlünk a röhögéstől. Nem csoda, hogy több mint tíz éve megy a Katonában.

Remek a szereplőgárda (Pelsőczi Réka, Csuja Imre, Szirtes Ági, Varga Zoltán, Bán János, stb.) és egytől egyig mindenki kitűnő alakítást nyújt. Kétszer láttam a darabot, először kb. nyolc éve, másodszor nemrég. Nem fakult, nem kopott, másodszorra is ugyan olyan friss és profi, mint annak idején, szóval nem kell attól megijedni, hogy régóta megy. 10-ből 10 nálam a KI-je (kulturális indexe).

Bárkinek szívesen ajánlom, aki nem látta (akár ezt, akár a filmet).

Portugál (Katona József Színház)Portugál (Katona József Színház)Portugál (Katona József Színház)Portugál (Katona József Színház)

Színházkedvelőknek külön ajánlom a Katona honlapját, remekre sikeredett, érdemes rajta böngészni:
http://www.katonajozsefszinhaz.hu/..

..