Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Színpad rovat logója

Egy darab nőkről, nem csak nőknek

  • leading: Mikve (Pesti Színház)
  • szerző: Szöveg: Salgó Adrienn
Megjelenés dátuma: 2011. január 30. vasárnap

Jó nőnek lenni? Jó zsidónak lenni? Jó vallásos zsidónőnek lenni? Hááát... Aki megnézi a Mikvét a Pesti Színházban Eszenyi Enikő rendezésében, hangos és határozott nemmel tud majd válaszolni ezekre  a kérdésekre, miután végig fészkelődött-röhigcsélt-bámult hét, különböző korú, valláshoz különbözően viszonyuló, más-más családi állapotú, de végeredményben mérhetetlenül szerencsétlen sorsú nő történetét.

Mert ugye, milyen hülyeség már, hogy a vallásos zsidók nem nyúlnak a feleségükhöz Azokban a Napokban, (ezért nem fog nővel kezet ortodox - sose lehet tudni alapon), hanem még rituálisan meg is kell fürödnie szegénynek, mielőtt jöhet, aminek jönnie kell. Ámulva nézzük, hogy ezek az egyébként teljesen racionálisan viselkedő, pletykáló, gyereket nevelő, férjüket megkívánó nők milyen természetességgel hajtják be magukat virtuálisan és valóságosan valami érthetetlen szabályrendszer uralma alá. Hogy a még a leglázadóbb, Sáfár Anikó fénykorát idéző Miki (a ruhátlanul meglepően nőies Kovács Patrícia) is megadóan lemossa Dior körömlakkját, hogy mindene érintkezhessen a megtisztító vízzel és így trendi producerből vallásos mintazsidóvá lett urának kedvére tegyen. Hogy mennyire nem értjük, hogy az édes-viccesen butuska Eszti (Börcsök Enikő), miért vállalja, hogy házasságának felét szerelmetes férje nélkül töltse, és viszont miért van brutális-agresszív politikus urával Hegyi Barbara.

OFF: a vallásos zsidóknál menstruációkor nincs khmmm érintkezés, ki kell várni a teljes „tisztaságot", utána Mikve - rituális fürdő, ahova csak nők járhatnak, aztán indulás haza, és hajrá. Ebben kéthetes az időszakban a házaspár nem csak nem aludhat együtt, de nem is érhetnek egymáshoz

ON: Mennyivel jobb nekünk, lélegzünk fel a színházból kifelé menet. Mert velünk nem történhet meg olyan, mint ezekkel a nőkkel, akik egy teljesen álságos világban élnek, hazudnak boldog családot, szerető férjet, sikeres gyereket. Mert mi nem ismerünk olyan embereket, mint a fürdőt vezető Pap Vera, aki anakronisztikus, életidegen szabályokon őrködik, befogva a szemét-fülét minden valóságos, nyilvánvaló nyomorúságra. Minket nem lehet álinformációkkal félrevezetni, ha mindenhonnan azt is harsogják a plakátok, hogy bűnös, bűnös, mint a lopva a fürdőben éjszakázó, egyedül ember maradó Eszenyi Enikő, csak a saját értékítéletünkben hiszünk. Mi bezzeg nem ragaszkodunk körmünk szakadtáig a látszathoz, mi igaziból elgondolkodunk, hogy mit rejt ismerőseink mosolya. Mi nem hagyjuk, hogy rátelepedjenek az életünkre kívülről jövő, vagy önként vállalt rituálék, nem engedjük, hogy havonta lenyomjanak minket a víz alá, és ráadásul csak menet közben mondják meg, hogy hányszor kell majd. Te jó ég, micsoda szerencse, hogy nem vagyunk vallásos zsidóasszonyok!

http://vigszinhaz.hu/szindarab/77+mikve/

.

Tovább a kategóriában: Annak, aki még nem látta »