Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

Sírból sírba

  • leading: Melquiades Estrada három temetése (2005)
  • szerző: Szöveg: Kántor Mihály
Megjelenés dátuma: 2011. február 15. kedd

A mexikói Guillermo Arriaga a 21 Gramm után felkérést kapott a texasi Tommy Lee Jonestól, egy közös film elkészítésére. A forgatókönyvírásban teljes szabadkezet kapott, Jones mindössze annyit kötött ki, hogy ő rendezné és játszaná a főszerepet. Bár az alapkonfliktust egy megtörtént esetre fűzték fel, amely mexikói illegális bevándorlókról szól, a konkrét sztori egy közös vadászatuk alatt született meg. Arriaga és Tommy Lee vélhetően saját ismeretségükből kiindulva állították a történet kiindulópontjába egy illegális mexikói bevándorló és egy texasi farmer barátságát.

Arriaga nem univerzális tanmesét ad a migrációról, de ahogy spanyolul írt forgatókönyvét Tommy Lee fordította le angolra, úgy fordíthatók le a szereplők a világ bármelyik részére, a határok bármelyik oldalára.

Tommy Lee színészi eszköztárából gyakorta veti be a szikárságot és a száraz humort, ám ezek ezúttal rendezési technikájában is felfedezhetők. Olyan megoldásokkal igyekszik mosolyt csalni az arcunkra, hogy azoktól esetenként úgy érezhetjük, hogy illetlenség a látottakon derülni, ugyanakkor Peckinpah és Leone westernjeinek sivárságát is idézi, képekben, helyzetekben és karakterekben egyaránt.

Nagyon érdekes áthallásokat fedezhetünk fel a két évvel később készült McCarthy adaptáció, a Nem vénnek való vidék és e film között. Amellett, hogy Tommy Lee majdnem ugyanazt a karaktert játssza, a nyomokban tetten érhető szürrealitás, illetve a western tövéről metszett nyelvezet mentén, akár testvérfilmekként is aposztrofálhatnánk őket.

Azoknak ajánlom a filmet, akik bírják a lassúbb vonalvezetést, a film univerzális témája miatt (bevándorlók és befogadók viszonya), de a képi világ és a forgatókönyv is remek.

.