Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

Akinek mjúzik kell

  • leading: Rémségek kicsiny boltja (musical, 1986)
  • szerző: Szöveg: Fehér Zsuzsa
Megjelenés dátuma: 2011. február 16. szerda

Aki szereti az olyan vicces musicaleket, amiben rock’n’roll, blues, mo’town és lassú rock alapokra íródott a zene, illetve szereti a 60-as évek Amerikájának hangulatát, mindenképpen nézze meg ezt a filmet, ha még nem látta. Negyed százada készült, de még mindig nem poros. Az időtálló zene mellett, a karakterszínészek is „maradandóan vidámat” alkottak. Steve Martin fekete hajjal szadista fogászt, Bill Murray mazochista beteget, James Belushi rámenős üzletembert, Rick Moranis szerencsétlen, de mégis szerencsés flótást alakít. A 3 fős női vokál jelenetenként változtatja ruháit, bemutatva a legsikeresebb retro kollekciókat, és közben még jól is énekel.

Az eredetileg Broadway musical-nek készült darab filmváltozatát Frank Oz rendezte. Oz nagyon sokoldalú, hiszen zeneszerző, forgatókönyvíró és producer (mindhárom a Muppet Show-ban), színész (pl. Star Wars – Yoda hangja, illetve több mellékszerep a Blues Brothers-ben), de rendezőként sem tétlen (A szajré De Niroval, Stepfordi feleségek Nicole Kidmannel, A boldogító nem Kevin Kline-nal, Isten nem ver Bobbal Bill Murray-jel, stb…). Oz mégsem akkora varázsló, mert egyik későbbi műve sem olyan telitalálat, mint első nemzetközi sikere a „Rémségek kicsiny boltja”, ami a maga műfajában 10-ből 10-es!

Könnyű esti csemege egy fáradt nap után annak, aki még nem látta. Kivehető az Odeonból.

És egy kis ízelítő (ez nem szinkronizált):

 

.

Tovább a kategóriában: Ma este itt vér fog folyni… »