Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

Hajszál híján úriember

  • leading: [En ganske snill mann, 2010]
  • szerző: Szöveg: Kántor Mihály
Megjelenés dátuma: 2011. április 13. szerda

Amikor Terry Jones rendező elutasította, hogy kivágjon bizonyos jelenetek a Brian életéből, Norvégiában közel egy évre betiltották a filmet. Amikor végül is bemutatták, a legmagasabb korhatár besorolást kapta, ráadásul a cenzorok egy figyelmeztetést is elhelyeztek a film elé. A szomszédos svédek már régóta meg vannak győződve róla, hogy norvég szomszédaiknak nincs humora, így a tiltás hallatán a következő szlogennel reklámozták a Brian életét: „A film annyira vicces, hogy Norvégiában betiltották!”

A Hajszál híján úriember norvég alkotás a javából és érzékletesen példázza a norvég humor létezését, igaz erős iróniával, már-már tragikomédiába hajlón. A Svédországból importált Stellan Skarsgård (talán mégis csak van némi alapja a fenti anekdotának), ha épp nem amerikai filmek rosszfiúit formálja, kiváló alakításokkal járul hozzá a filmművészet öregbítéséhez. Esetünkben az élet által meggyűrt, hallgatag középkorú férfit, Ulrikot kelti életre a szentimentalizmus és a giccs minden cirádája nélkül, mégis nagyon szerethető módon. Akad itt letöltött börtönbüntetés, rendezetlen számlák és családi ügyek, a teljes újrakezdés, valamint a tanulság, hogy ősz lófarokhoz is bőven jár még alkalmi szex.

Hans Petter Moland rendező egyik korábbi filmje, a Gyönyörű ország szintén figyelemreméltó alkotás, bár ott a glóbusz átellenes kontinenseit, Ázsiát és Amerikát vonja nagyító alá, ugyanúgy intim, emberi sorsokkal kötve őket szorosra. Nem csoda, hogy mindkét esetben megkapta a Berlini Fesztivál Arany Medve jelölését, s bár fődíjra egyiket sem váltotta, a Hajszál híján úriembert a zsűri végül különdíjban részesítette.

Feltétlenül ajánlom a skandináv filmek rajongóinak, illetve mindenkinek, aki szeretne európai filmet nézni, de tart egy lehúzó dráma kockázatától. A film ismeretében pedig a bemutató tavaszi időzítéséért külön dicséretet érdemel a forgalmazó.

Aki elmulasztotta megtekinteni a Titanic Filmfesztiválon, az Odeon-Lloydban pótolhatja.

 

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: « Kisvárosi Rock'n'Roll