Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Film Rovat logó

Kisvárosi Rock'n'Roll

  • leading: [Cemetery Junction, 2010]
  • szerző: Szöveg: Nagy Marianna
Megjelenés dátuma: 2011. április 13. szerda

Vannak olyan esték, amikor az ember csak le akar dőlni, és berakni valami DVD-t a lejátszóba, amin nem kell sokat gondolkozni, lehetőleg legyen vidám is, de azért ne gatyaletoló poénos, szóval valami szórakoztató, viszont tanulságos. Na, ezeket a filmeket a legnehezebb megtalálni. Szerencsére én nemrégiben pont ráleltem egyre. Kisvárosi Rock'n'Roll a címe, egy 70’es évekbeli, tipikus angol vidéki történet, három jó barátról, srácokról, csajokról, viccekről, álmokról és a prózai valóságról, mindent összevetve a felnőtté válásról.

Ricky Gervais neve hála az égnek már nálunk sem ismeretlen, ez a zseniális arc valami egészen újat mutatott a világnak. Részemről első élményként ugyan a Hivatal című BBC sikersorozat kissé vérfagyasztónak tűnt, de legalábbis, mint minden újdonság szokatlanul hatott. Eleinte nem is nagyon tudtam nézni, mert rettentően szégyelltem magam Gervais karakterének bunkósága miatt, viszont idővel egyszerűen beszippantott, és alázatos rajongóvá váltam. Ezután pedig jött a Futottak még, amiről elég csak annyi, hogy Robert De Nirotól kezdve, David Bowien és Kate Winsleten keresztül mindenki mást is beszippantott.

Gervais azóta már tengerentúlon is befutott, elmaradhatatlan szerzőtársával, Stephen Merchantal amerikai produkciókat is forgat, sőt az idei Golden Globe gála műsorvezetőjeként is debütált. (A pletykák szerint ugyan lehet, hogy utoljára hívták ilyen feladatra, ugyanis elég keményen odamondogatott a hollywoodi sztároknak, aminek kétségkívül nem mindenki örült. Maga a komikus is reagált a botrányra, és azt nyilatkozta, hogy ha ezt soknak tartották az amerikaiak, akkor a stand-up műsoraitól majd eldobják az agyukat…)

Hogy egy kicsit pontosabb fogalmunk legyen arról, hogy mire számíthatunk ennél az embernél, megnézhetjük a Kisvárosi Rock'n'Roll azt hiszem igazán rendhagyónak számító trailerét. (Angolosok előnyben.)

De nem kell aggódni, csatolom a „rendes” trailert is, amiből kiderül, hogy most egy csodaszép, nosztalgikus hangulatú kis mozit láthatunk, ami tele van finom humorral, jó zenékkel, sok szeretettel és bölcsességgel, illetve a bevezetőben említett paramétereknek is tökéletesen megfelel.

A szereplőkről csak annyit, hogy három tehetséges ifjú titán Christian Cooke, Jack Doolan, és a modellként illetve zenészként is tevékenykedő Tom Hughes asszisztál olyan nevek társaságában, mint a speciális előzetesben már megcsodálhatott Ralph Fiennes, vagy Emily Watson. Természetesen Ricky Gervais első nagyjátékfilmjében fontos szerepet is vállalt, és persze Stephen Merchantot is láthatjuk egy kis cameoban.

 

A film kölcsönözhető az Odeon videotékáiban.

 

{likeit}

.

.