Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Fotó rovat logó

Isabel Snyder

  • leading: Isabel Snyder
  • szerző: Szöveg: Pelikán Viktória
Megjelenés dátuma: 2011. április 13. szerda

Eleinte még általában a művészetekhez, így sokféle művészi kifejezésmódhoz egyaránt vonzódott a svájci születésű Isabel, csak később került előtérbe a fotográfia. A zürichi művészeti iskola diákjaként, majd tanáraként a színház, a zene és a dizájn világa által meghatározott környezetből szívta magába kifinomult stílusérzékét. A 70-es évek elején elindult világot látni ebből a kicsi, de kulturálisan sokszínű európai országból. Útja egyenesen Dél-Amerikába vezetett, ahol két évet töltött. Elsősorban az elszegényedett, a világtól elzárt közösségekben gyűjtötte tapasztalatait az emberi lélekről és ábrázolásának lehetőségeiről. Szemléletmódját alapvetően befolyásolta ez az időszak és arra ösztönözte, hogy fotóin keresztül láttassa az emberek, az egyén sugárzó „isteni természetét”. Ettől kezdve az emberi lélek esszenciájának megragadására, a lélek ragyogásának megmutatására törekedett.

Közvetlen stílusának és egyedi látásmódjának köszönhetően portréalanyaival hamar megtalálja a hangot. Veleszületett adottságai mellett, melyek révén igen könnyen teremt bensőséges kapcsolatot környezetével, titka abban rejlik, hogy egész egyszerűen imádja azt, amivel foglalkozik. Ahogy ő fogalmaz, imádja az embereket és imád fotózni. Úgy véli hivatása által válik teljessé élete és a portrék készítésében kiélheti kreativitását. Utánzás helyett ábrázolásmódjában inkább saját stílusának kialakítására törekszik. Akkor a legboldogabb, ha ez sikerül is neki. Ilyenkor úgy érzi, erős energiasugárzás veszi körül, amit szó szerint, fizikailag is érzékel és ettől mérhetetlenül boldog.

Ez az energia nyitja meg a kapukat fotóalanyainak lelke és személyiségük megragadása felé is. Isabel sikere leginkább talán ebben áll. Ennek köszönhetően vált a művész- és a divatvilág meghatározó fotósává. Nemzetközi magazinoknak, köztük a nálunk is ismert Elle vagy Vogue európai, amerikai, illetve ausztrál kiadványainak egyaránt dolgozik. Emellett persze számos más magazin, hogy csak néhányat említsek a Vanity Fair, a Newsweek, az Esquire, a Cosmopolitan, az Instyle, az olasz Amica, a svájci Swissair Gazette vagy a Rolling Stone is előszeretettel közli munkáit.

Isabelnek az európai sztárvilágban is akadnak lelkes hívei. Amikor például a francia énekesnő és dalszövegíró, Mylène Farmer az angol soul énekes Seal-el készített közösen duettet, a 2002-ben megjelenő Szavak című album borítójának fotózására Isabelt kérték fel. Az eredmény: a francia közönség az énekesnő egy új oldalát ismerhette meg a felvétel révén, mely kifejezte az énekesnő személyiségét ugyanakkor híven tükrözte a dal mondanivalóját is.

Isabel Snyder jelenleg Észak-Amerika nyugati partján él és alkot. Aki az elmúlt 25 évben kamerája elé állt, sokszor olyan oldalát is megmutatta, amit más előtt csak nehezen, vagy egyáltalán nem tett volna meg. Fotóinak lelke van. Érzéseket, hangulatokat közvetítenek: sebezhetőséget és szívósságot, örömöt és bánatot, érzékiséget, a fiatal lány nővé válásának pillanatát, nőiességet vagy éppen férfiasságot, humort és vidámságot, sok-sok vidámságot, az emberi természet sokrétűségét és a lélek rezdüléseinek finomságait.

A ma már sokak által ismert és elismert alkotót híres színészek és zenészek tucatjai kérik fel, hogy örökítse meg őket. Isabel pedig – akárcsak a festő az ecsetjével vagy az író a regénye által – maradandót és egyedit alkot. Művei pedig a mi lelkünkben is megindítanak valamit…

„Amit szavakkal nem tudok elmondani, képen sikerül kifejeznem. Ezért is lettem fotós, és nem költő!” (Isabel Snyder)

További fotókat itt találsz:

http://www.isabelsnyder.com/

http://www.celebutopia.org/?s=Isabel+Snyder

 

{likeit}

.

.