Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Fotó rovat logó

A fénnyel újra értelmezett valóság

  • leading: Jeffrey Jacobs, átértelmezett valósága (Transforming reality)
  • szerző: Szöveg: Zsolnai Péter
Megjelenés dátuma: 2011. április 13. szerda

Lucien Hervé óta tudjuk, hogy már nem lehet az épületekről készült képet ugyanazzal a szemmel nézni.  Azóta mind az építészet, mind a fotográfia és a fotósok is sokat fejlődtek. Azonban egy dolog továbbra is változatlan. Ez pedig nem más, mint az igény, hogy a fényképész  az épületekről készült képekkel egyfajta átformált valóságot mutasson be. Ennek egyik kiemelkedő alakja Jeffrey Jacobs.

Jeffrey mindent megtesz annak érdekében, hogy az épületről a lehető legszebb fotókat készítse. Így nagyon nagy hangsúlyt fektet magára a kompozícióra, annak érdekében, hogy megtalálja a lehető legjobb szöget, ahonnan a leginkább kidomboríthatóak az építmény vagy az enteriőr legszebb, legmeghatározóbb vonásai. Ezenfelül nagyon akkurátusan ügyel a részletek tökéletes megvilágítására. A természetes megvilágítást csak kölcsönbe veszi, plusz a fotón szereplő épületet, teret kiegészítő, mesterséges fényekkel öltözteti fel. Ahhoz, hogy ezt elérje sem időt, sem energiát nem spórol.  Egy-egy fotó elkészítése több órát, illetve alkalmat vehet igénybe, mert Jeff megvárja az ideális környezeti fények beállását. Amikor ez megtörtént készít egy képet, majd segítségül hívja azt az akár több tucat lámpát, melyekkel a fényhatásokat tökéletességre viszi.

Képei megosztják az építészeket, a laikus szemlélődőt. Van, aki úgy látja, hogy a képek által közvetített valóság túlzás. Van, akit pedig lenyűgöz a megváltoztatott valóság (Trasforming Reality), ami nem a véletlen műve, hanem tudatos elhatározása az épületfotósnak.

 

{likeit}

.

.