Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Fotó rovat logó

Minimalista tájképek maximális hatással

  • leading: Michael Kenna minimalist tájképei
  • szerző: Szöveg: Zsolnai Péter
Megjelenés dátuma: 2011. április 13. szerda

Mi kell ahhoz, hogy valaki fényképezőgéppel tájképeket készítsen? Eddigi tapasztalatom alapján két főbb úton lehet ide eljutni. Vagy valaki fiatalon, a természetet járva magába szívja annak szeretetét, mint például ahogy ez Ansel Adams-szel is történt, vagy éppenséggel az elvágyódás hajtja egy olyan környezetbe, ahova ritkán jut el az ember. Ez utóbbi esett meg Michael Kenna-val is.

Anglia egyik iparvárosában nőtt fel, ahol papnövendéknek készült. 17 évesen döntötte el, hogy művészetet fog tanulni, ezt az elképzelését családja egyáltalán nem támogatta. Végül elvégezte az oxfordshire-i művészeti iskolát.

Az iskola elvégzése után fotóriporterként dolgozott és reklámfotókat készített.  Akkor fedezte fel a tájképfotózást, amikor megismerte olyan nagy művészek munkáját, mint Bill Brandt, Alfred Steiglitz. Innentől kezdve ez lett a hobbija. Munka előtt és után, ahol tudott tájképet fotózott, úgyis mint elhagyatott tereket, hidakat, ipari területeket és természeten a természetet magát.  Amikor a 70-es években az Államokba utazott, felmerült benne, hogy a nagy művészi értékkel rendelkező tájképfotók értékesítéséből is meg lehet élni. Eddigre már a galériák is egyre jobban elfogadták a fotózást, mint művészeti ágat. San Franciscóba költözött, majd elidőzött az oregoni Portlandban, végül Washington államban, Seattle-ben telepedett le, itt él most is.

Tájképei letisztultak: semmi fölösleges forma, vonalvezetés. Fotói a szépségen túl nyugalmat és harmóniát közvetítenek. Nagyon szereti, amikor a tavak, tengerek vad hullámai selymes párává szelídülnek, a felhők pedig száguldó ködfoltként jelennek meg. Képeivel kivételes pillanatok megörökítésére törekszik, ahol nem a természet egy pillanatát szeretné láttatni, hanem a pillanatok felgyülemlett sorozatát kívánja megörökíteni, és legnagyobb megelégedésünkre elénk tárni.

 

{likeit}

.

.