Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Képző rovat logó

Művészet bármiből

  • leading: Vik Muniz installációi
  • szerző: Szöveg: Berényi Anna
Megjelenés dátuma: 2011. április 13. szerda

Hozzá kell szoknunk, hogy Brazíliából már nem csak a foci, a szamba, a kihagyhatatlan telekspekuláció és meglovagolandó tőzsdei emelkedés jön, hanem kreatív művészet is. Itt van mindjárt egy (aránylag) fiatalember, Vik Muniz. Neve ellenére brazil, és érdekes dolgokat csinál, olyannyira, hogy a világ minden táján rendezhet kiállításokat. Japántól Kaliforniáig rángatják, hogy láthassák.

De mit is lehet látni tőle? Tényleg érdekes, szokatlan, eredeti dolgokat. Készít installációkat szemétből, melyekben nemcsak az eszköz érdekes, hanem a társított gondolat is.

Mivel nem művész az az ember, aki magát ne mintázta volna meg, önarcképeket is készített, de azt már nem szemétből – alkalmasabbnak ítélte ehhez a témához a fotódarabkákból összeállított montázst.

Arra a felvetésre, hogy Che Guevarát, és Mona Lisát miért pont lekvárból álmodta meg, lehet tippelni, biztosan van művészi elképzelés a megvalósítás mögött. Az eredmény mindenesetre jópofa.

A saját weboldalán: http://www.vikmuniz.net/ megnézhetjük filmjeit, videóit, és sok-sok képet alkotásairól.

Akinek szimpatikus lett a művész, és kíváncsi, hogy hogyan és miért jutnak eszébe ezek az ötletek, megnézheti a TED-en negyedórás előadását. A szemünk előtt készít cérnaképeket, felhőképeket, bemutatja a kora-kolumbiai kávéfőzőt, a félsírkövet még élő emberek számára. Nemcsak értelmes a srác, de vicces is!

http://www.ted.com/talks/lang/eng/vik_muniz_makes_art_with_wire_sugar.html

 

{likeit}

.

.