Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Kötelező klasszikus a sci-fi műfajában

  • leading: Isaac Asimov életműve
  • szerző: Szöveg: Hídvégi Tibor
Megjelenés dátuma: 2011. április 13. szerda

Asimov egy igazi mesélő, aki megálmodott egy jövőt, nagyjából húszezer évre előre.  Az Alapítvány 1942-ben jelent meg, ezt követte több mint 60 regény és novella, melyek mind ugyanazon a töretlen íven húzódnak. Némelyik „csak” egy krimi, mások évszázadokat felölelő történelmi jövő-eposzok.  De mi itt a csoda?

Számtalan jövőkép került már az emberek látókörébe könyvben és filmen egyaránt.  Mi jellemzi az Alapítvány–Birodalom–Robot ciklust, amit sehol máshol nem találok? Leginkább a következetesség. Asimov kitalált egy rendszert, aminek a kereteit soha nem lépte át, egy-két „trükkel” bejárhatóvá tett bejárhatatlan távolságokat, megalkotta és betartotta, betartatta a robotika törvényeit. Az emberek azonban emberek maradtak, emberi problémákat kell megoldaniuk, talán ezért érezzük magunkat közel a hősökhöz, legyenek bár tízezer évvel fiatalabbak és lakjanak több száz fényévvel odébb.
Külön figyelmet érdemel, hogy bár lassan 70 éve jelent meg az első regény, sem nyelvezetében, sem szellemiségében nem kopott meg. Ez egy sci-finél szinte utánozhatatlan bravúr!

Több módszer létezik arra, hogyan „kell” Asimovot olvasni. Van, aki a megjelenés sorrendjére esküszik, van, aki inkább a regények idejét részesíti előnyben, mások a novellákat aztán a regényeket (vagy fordítva) tekintik alapnak. Véleményem azoknak, akik valami oknál fogva még nem vettek a kezükbe Asimovot a következő: ha szereted a sci-fit kötelező olvasmány, ha nem, akkor is! Ugyanis Asimov által lehet igazán megszeretni ezt a műfajt; mert nem idióta szörnyek küzdenek még idiótább hősökkel, és Asimov bebizonyítja, hogy a sci-fi műfaj egy jól alkalmazható tér a szórakoztatásra és az EMBER problémáinak a feszegetésére.

Végezetül egy rövid kedvcsináló az Alapítvány-sorozathoz:
Hari Seldon, az idős matematikus-statisztikus új tudományágat hoz létre. Ennek az új tudománynak az eredményei ellentmondanak az aktuális hatalom pillanatnyi szükségleteinek. Nem csoda, hogy minden eszközzel harcolnak Seldon ellen. Lehallgatás, megfigyelés, koncepciós per, satöbbi.   A történet eddig akár a középkort is idézhetné, de nem, nagyjából Galaktikus Időszámítás 12 000. évében járunk a Galaktikus Birodalom fővárosában a Trantoron, ahol 40 milliárd ember él egy bolygót felölelő városban. A Trantor irányítja az ismert és lakott 25 millió bolygót, Seldon szerint már nem sokáig.

Alapítvány-sorozat, a klasszikus trilógia:

Alapítvány (Foundation) 1942
Alapítvány és Birodalom (Foundation and Empire) 1945
Második Alapítvány (Second Foundation) 1948

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: « Történelem vizuális típusoknak