Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Történelem vizuális típusoknak

  • leading: Történelmi világatlasz
  • szerző: Szöveg: Berényi Anna
Megjelenés dátuma: 2011. április 13. szerda

A Ziher hasábjain már több történelmi témájú könyvet ajánlottunk, ezekhez találtam minap a könyvesboltban egy nagyon hasznos és érdekes kiegészítőt: egy átfogó, igényes és jól egyensúlyozó történelmi világatlaszt. Kiegyensúlyozottsága több szempontból is megnyilvánul: egyrészt felöleli a Föld teljes történelmét, logaritmikus fontossággal, vagyis időben minél közelebb van egy esemény a mához, annál részletesebben tárgyalja az atlasz. A világtörténelemmel – benne minden világrésszel – a könyv kétharmada foglalkozik, egyharmad jut a tisztán magyar vonatkozású térképeknek.

Esztétikailag is kellemes, jól összeállított kötet, melyet esti merengésre is kiválóan lehet használni. Máris az első oldalak egyikén saját fontosságunkat perspektívába helyezi az az ábra, mely a földtörténeti szakaszokat mutatja be. A gondos megfigyelő láthatja, hogy Földünk négy és fél milliárd évéből az utolsó körömpiszoknyi 0,01 milliónyi év szól a homo sapiensről (is).

Tovább lapozgatva örömmel találtam a százéves háborúról olyan térképet, mely az (egyébként tényleg) nagyon kedves francia rokonom nemzeti öntudatára szolgálhatna hidegborogatásként. A képen kékkel jelölt területek maradtak francia kézen 1360-ban. Ezzel nem szokott előhozakodni sógorom, amikor a Nagy Francia Tettekről beszélgetünk.

Mint ahogy nemzeti érzelmű honfitársaink sem tanulmányozzák szorgosan azokat a térképeket, melyek a századforduló Magyarországának nemzetiségi megoszlását, vagy a magyar anyanyelvűek arányát mutatja. De mindenféle politikai hovatartozónak érdekes végigböngészni „A trianoni békeszerződés gazdasági vonatkozásai” c. térkép apró jelöléseit. Édes kéjt okozhat annak tudata – látva a béketárgyalások előtti cseh, szerb és román, Magyarországgal szembeni területi igényeket –, hogy győztes szomszédaink a dobberman védelmében mérgesen csaholó pincsikutya minden nagyvonalúságát felmutatták a békeszerződések tárgyalásain.

Nem lövöm el az összes puskaport a könyvből, túl sok is lenne az egy cikknek. Utazások előtt, csendes téli estéken, történelmi regények aláfestéseként, esetleg gyerek előtti villogásra való felkészüléshez kiváló alapanyagot vehetünk kezünkbe ezzel az atlasszal.

 

Történelmi világatlasz
Cartographia Kft. 2005

 

{likeit}

.

.