Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Könyv rovat logó

Az orosz kamasz sorstalansága

  • leading: Arkagyij Babcsenko: Jelenetek egy háborúból
  • szerző: Szöveg: Berényi Anna
Megjelenés dátuma: 2011. április 13. szerda

Sokan átélték azt, hogy milyen bevonulni tizennyolc évesen egy diktatórikus hadseregbe – akár úgy, hogy ők maguk húztak egyenruhát, akár közvetlen hozzátartozójuk tette meg: szerelmük, imádott testvérük, még imádottabb fiuk. Mindenkinek nehéz volt. De azt szerencsére Magyarországon senki nem tudja, hogy milyen volt mindezt a kilencvenes években, Oroszországban megtenni. Pedig meg kell tudni, méghozzá Arkagyij Babcsenko könyvéből. Sokáig tartó élmény lesz.

Babcsenko is tizennyolc éves volt, amikor bevonult sorkatonai szolgálatra a zilált, kaotikus orosz hadseregbe 1995-ben, amikor már javában zajlott az első csecsen háború. Aki bevonult, nem tudhatta, hogy hova kerül. Babcsenko oda került.
A regényben fokozatosan közeledünk vele együtt a fronthoz: először csak a távolabbi felkészítő laktanyai életet éljük át, majd közvetlenül a frontvonal mögött várjuk a bevetést, ami egyszer a nyakunkba is szakad: nyílt színi ütközetekben, vagy házról házra iszkoló menekülésben és véres megtorlásokban veszünk részt. A borzalmak azonban nem fokozatosan érkeznek. Már a laktanyai élet is elviselhetetlen: olyan szintű az újoncok megalázása, fizikai bántalmazása, hogy a „felkészülés” után, már azt sem bánják, ha a csecsen front kellős közepébe kerülnek.

De nem a katonaság esztelenségének bemutatása vagy a háborús borzalmak leírása az igazi erőssége a könyvnek – bár azokban is kiváló. Van benne egy, a Sorstalansággal rokonítható, elborzasztó jelenség: a kamaszfiúk háborúra szocializálódása. Ezek a gyerekek értelmesek, helyesek, még, ha nem is a legjobb családokból jöttek – hiszen azoknak sikerült kikerülni a bevonulást. Legtöbbjük még sosem volt nővel, pár éve még botokkal játszottak háborúsdit az iskolaudvaron. Amikor a háború kellős közepén egy harmincas nő vetődik a laktanyába, körülsereglik, de nem azért, mert a Nőt látják benne, hanem mert az Anyát keresik.
Legszebb fiatal felnőtt éveiket töltik a hadseregben, a háborúban. Ott szövődnek mély barátságaik, ott álmodoznak a jövőről, és alakítják ki felnőtt személyiségüket.

Egyszer az első csecsen háborúnak is vége lett, az életben maradt fiúk hazatértek. De Moszkva eseménytelensége a harctérhez képest, a semmitmondó kis problémák az életben maradás minden pillanatnyi feladatához képest hamar értelmetlenné teszi számukra a polgári életet. Így jelentkezett Babcsenko önkéntesnek a második csecsen háborúba is.
Megrázó és elképesztő. Majd adjuk oda ezt a könyvet fiainknak is, amikor tizennyolc éves korukban az lesz a legfőbb problémájuk, hogy meglesz-e a matek ötös az érettségin.

 

Arkagyij Babcsenko: Jelenetek egy háborúból
Paccказы
Fordította: Bazsó Márton
Európa könyvkiadó, 2008

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: Történelem vizuális típusoknak »