Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Zene Rovat logó

„Szeretem az élet tökéletlenségét”

  • leading: Asa – Beautiful Imperfection (2011)
  • szerző: Szöveg: Horváth Annamari
Megjelenés dátuma: 2011. április 13. szerda

Jól emlékszem, Asa-val, pár évvel ezelőtt, a Váci úton találkoztam először. A Lehel téri csarnokba tartottam, az autóban szokás szerint bömbölt a rádió, amikor az egybemosódó dalok közül megütötte a fülem egy fátyolos hang, ezt énekelve: „fire on the mountain and nobody seems to be on the run”. Megtetszett az egyszerű dallam, ezért azonnal toll után kezdtem kotorászni a kesztyűtartóban, hogy lejegyezzem, netes kutatásom következő témáját.

Az 1982-es születésű Bukola Elemide, vagyis Asa, nigériai-francia dalszerző-énekes, akit sokan az afrikai Corinne Bailey Rae-nek (már írtam róla a Ziherben) is tartanak. Kombinálja a reggae, a pop és a soul elemeit, személyes hangvételű, gyakran politikus dalaiban.
A nigériai szülők gyermekeként Párizsban született Asa két éves volt, amikor a család visszatért Nigériába, ahol egy számára ismeretlen, ugyanakkor lenyűgöző új világba csöppent. „Lagos zsong az energiától, otthona a mélyen gyökerező spiritualitásnak, a végletek városa, ahol egyszerre van jelen szerelem és a gyűlölet, öröm és az erőszak, szegénység és gazdagság” (Asa)

A család egyetlen lánygyermeke, zárkózott kislány volt, aki szülei gyakori távolléte miatt gyakran érezte magát magányosnak. Apja lemezgyűjteményével és az énekléssel vigasztalódott, megismerve Marvin Gaye, Fela Kuti, Bob Marley és Aretha Franklin számait. 
„Fiús, szégyenlős lány voltam. Sokat csúfoltak, vagyis a magam sajátos módján, már akkor felhívtam magamra a figyelmet. Az iskolában nem nagyon tudtak mit kezdeni a hangommal, úgyhogy templomba kellett járjak ahhoz, hogy mikrofon közelbe kerüljek.” (Asa)

Húsz év múlva költözött vissza Párizsba, ahol zenei pályája is szárnyra kapott, egyre többször lépett fel és lassan összeállt első lemezének anyaga is. Az Asa címet viselő 2007-es album a nyugati és afrikai zene fúziója, ami a szívünket és a lelkiismeretünket veszi célba, remélve, hogy a végén jobban megértjük egymást. A társadalomkritikai lemez két, talán legismertebb dala a Fire Ont he Mountain és a Jailer.

 

Második lemeze, a Beautiful Imperfection idén került a boltokba, talán meglepve az előző albumon nevelkedett rajongókat. Az új lemez könnyedebb, poposabb, kevésbé kritikus és könnyen megszerethető. Inkább local, mint global. A politika itt idealizált formában, leegyszerűsítve jelenik meg (Questions), a hangsúly inkább a hétköznapokra, személyes érzelmekre esik. Az angolul és yoruba nyelven énekelt finomra hangolt számok tökéletes aláfestői lehetnek egy nyugis hétvégi délutánnak, bár egy-két pörgősebb szám (Be My Man) tud kellemes meglepetést okozni. 12 dal, egy kedves, tökéletlen lemezen, amelyen Asa-tól még tanulhatunk is valamit.

„Szeretem a tökéletlenséget, szeretem az élet apró meglepetéseit, amelyek szerénységre és gondolkodásra tanítanak.” (Asa)


 

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: « Egyszerű, de nagyszerű