Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Zene Rovat logó

Egyszerű, de nagyszerű

  • leading: Peter Björn and John – Gimme Some (2011)
  • szerző: Szöveg: Horváth Annamari
Megjelenés dátuma: 2011. április 13. szerda

Egyik ámulatból esem a másikba, ahogy napról napra bővül a Szigeten fellépők listája. Évek óta nem volt ennyire színes és erős a program, ezért az augusztusi szabi és a hetijegy már egy jó ideje nem kétséges.

 

 

 

 

 

 

 

Ha azt mondom, Young Folks, talán nem mindenkinek ugrik be kiről is hadoválok, de ha úgy próbálkozom, hogy „tudod, az a fütyülős szám, ami pár éve nagy sláger volt”, valószínűleg sokaknak beugrik a következő:

 

Röpke pillantást vetve a látogatók számára, ami 18 millió feletti, talán már nem túlzás azt állítani, hogy a szám elkövetői, Peter Björn and John valamibe nagyon beletrafáltak. Nos, Hölgyeim és Uraim, ahogy az a bevezetőből már sejthető volt, ők is fellépnek az idén a Sziget fesztiválon és feltehetően kezeskednek a megtáncoltatásunkról.

A névválasztás terén nem sok kreativitást felmutató svéd indie-pop trió, Peter Morén (ének, gitár, harmonika), Björn Yttling (basszusgitár, billentyűsök, ének, a Ziherben már bemutatott Lykke Li producere is) és John Eriksson (dobok, ütősök, ének) története 1999-re nyúlik vissza, amikor a fiúk, ahogy egyszer nyilatkozták, „saját szórakoztatásukra” alapították meg a zenekart.
Morén és Yttling már a középiskolában is együtt zenéltek, osztoztak a hatvanas évekbeli popzene és az újhullám iránti rajongásukban, s csak később a főiskolai évek alatt futottak össze Eriksson-nal. 2002-ben jelentkeztek saját nevük alatt futó bemutatkozó albumukkal, ezt követte a 2004-es Falling Out, de a nagyközönség csak 2006-os Writer's Block című albumuk kapcsán kapta fel a fejét és kezdte el dudorászni a toplistákat megjárt Young Folks-ot.

A kifejezetten populáris, mosolyogni valóan egyszerű, bájosan naiv dalocska, hallgatók millióit nyerte meg, vették az albumot, mint a cukrot, ami a Rolling Stone magazin szerint a 2007-es év 50 legjobb albuma közé sorolható.

A hármas úgy érezte eljött a kísérletezés ideje és gyors egymásutánban kiadtak két sötétebb hangulatú lemezt (Seaside Rock-2008, Living Thing-2009), ami nem igazán jött be a könnyed pop nótákhoz szokott rajongóknak.

Nem erőltették, ami nem megy, visszakanyarodtak a jól bevált recepthez és 2011 áprilisában, piacra dobták a Gimme Some című albumot, ami egyetlen régi rajongónak sem okozhat csalódást, sőt. Az egyszerű, de nagyszerű elvét követve, slágeres, könnyed, „nem megy ki a fejemből” típusú számok sorakoznak a lemezen, sziporkázó gitár riffek (Eyes), vibráló dobok (Dig A Little Deeper) és csalódott szövegek (Know You Don’t Love Me) kíséretében. Tökéletes dalok, a fesztivál szezonra!

 

 

{likeit}

.

.