Ziher | Kétheti Kultúrális Kínálat zene, film & színpad, fotó, könyv, képző & forma, és konyha rovattal, érdekes cikkekkel.

Zene Rovat logó

Édith Piaf nyomában

  • leading: Zaz, az új francia csillag
  • szerző: Szöveg: Temesvári Csilla
Megjelenés dátuma: 2011. április 13. szerda

- A Moszkva térre, legyen szíves! Az Alkotás út felé, ha lehet!  Köszönöm.
- Szóljon, hol tegyem ki! Nem baj, ha addig szól a zene?
- Dehogy!

 

 

 

 

Ekkor play gomb megnyom, cd indul. Íme:

 

 

És Budapest hirtelen Párizzsá változott. Aranyszínben pislákoltak az utcai kandeláberek. Az Alkotás út maga lett a Champs-Élysées, a MOM Park pedig a Lafayette áruház és a Moszkva tér helyett a Vendome téren állt meg a taxi.

- 1400-ból, legyen szíves. Megkérdezhetem, mi ez a zene?
- Zaz.
- Hogyan?
- Zaz. Egy francia csaj. A Youtube-on találtam.

A taxiból kiszállva még mindig a fülemben szólt ez a muzsika. A Youtube könnyedén dobja ki a keresett francia lány dalait. Ez volt az első, amit találtam, és ez Zaz egyik legnagyobb slágere is, a Le long de la route.

 

 

Zaz - eredeti nevén Isabelle Geffroy – dalai és előadásmódja azt a francia lazaságot és finomságot tükrözik, amiért általában irigyeljük a franciákat. És amit mi, magyarok, nem is tudunk utánozni, és talán nem is állna jól nekünk. Első albuma, a Zaz 2010 májusában jelent meg. Kiváló születésnapi ajándék a részéről, hiszen ekkor lett 30 éves.

Az album óriási siker a frankofón országokban. Az énekesnő hat dal szerzésében is közreműködött. Zaz keveri a különféle jazz stílusokat a soullal, az akusztikus zenével és a francia varietével. Orgánumát sokan Édith Piaféhoz hasonlítják.

Ahogy életrajzából is kiderül, már egészen kislány kora óta zenével foglalkozik, de a nagy siker csak most jött el.
Rengeteg Tv-showba és rádióműsorba hívják. Több zenei díjjal is jutalmazták. A
L'Internaute által publikált felmérés szerint ő volt 2010 legnépszerűbb francia előadója.

Részletes önéletrajzot itt olvashatsz róla.

http://en.wikipedia.org/wiki/Zaz_(singer)#cite_note-Rapha.C3.ABl3-0

 

Az albumról a két fentebb már kiposztolt dal lett különösen népszerű.  De íme egy másik szerzemény a lemezről, a La Fée.
Először a hivatalos klip:

 

 

És egy koncertváltozat:

 

 

Taxival utazni sokszor olyan érzés, mint amikor két kézzel szórjuk ki a pénzt az ablakon. És ráadásul végig a diszpécser hangja zúg érthetetlenül a rádióból.
Azon az éjszakán az én sofőrömnek volt ízlése. Kellő borravalóval jutalmaztam. Zaz ugyanis megérte a pénzét – legalábbis szerintem…

 

{likeit}

.

.

Tovább a kategóriában: Szemezgető »